Summit NATO. Alianţa reafirmă rolul în apărarea colectivă, în contracararea Rusiei şi Chinei
Autor: Alexandru Ichim | Publicat pe: 14 iun, 20:20
WhatsApp
Un comunicat final, cu privire la concluziile Summit-ului NATO, a fost dat publicității. 

Alianţa Nord-Atlantică a reafirmat, la summit, rolul central în apărarea colectivă în spaţiul euro-atlantic, pledând pentru contracararea Rusiei şi Chinei, a terorismului şi a riscurilor cibernetice, comunicatul salutând şi găzduirea de către România a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

"Noi, şefii de stat şi de guvern din cele 30 de naţiuni membre NATO, ne-am reunit la Bruxelles pentru a reafirma unitatea noastră, solidaritatea şi coeziunea, precum şi pentru a deschide un nou capitol în relaţiile transatlantice, într-un moment în care mediul de securitate cu care ne confruntăm este tot mai complex. NATO rămâne baza apărării noastre colective şi un forum esenţial pentru consultări în materie de securitate şi pentru decizii între statele aliate. NATO este o Alianţă defensivă şi va continua să depună eforturi pentru pacea, securitatea şi stabilitatea întregului spaţiu euro-atlantic. Menţinem ferm angajamentul privind Tratatul fondator al NATO de la Washington, inclusiv privind faptul că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac împotriva tuturor, conform Articolului 5", se arată în comunicatul final al Summitului NATO, postat pe site-ul oficial şi vizualizat de Mediafax.

”Ameninţări multilaterale”

"Ne confruntăm cu ameninţări multilaterale, cu o competiţie sistemică din partea unor puteri incisive şi autoritariste, precum şi cu provocări de securitate din ce în ce mai mari asupra ţărilor noastre şi asupra cetăţenilor noştri din toate direcţiile strategice. Acţiunile agresive ale Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice; terorismul, în toate formele şi manifestările, rămâne o ameninţare persistentă pentru noi toţi. Entităţi statale şi nonstatale contestă ordinea internaţională bazată pe reguli şi încearcă să submineze democraţia în întreaga lume. Instabilitatea din afara graniţelor noastre contribuie, de asemenea, la migraţie ilegală şi la trafic de persoane. Influenţa tot mai mare a Chinei şi politicile internaţionale pot genera provocări pe care trebuie să le abordăm împreună ca Alianţă. Vom aborda China cu perspectiva apărării intereselor strategice ale Alianţei. Suntem confruntaţi din ce în ce mai mult prin ameninţări cibernetice, hibride şi asimetrice, inclusiv prin campanii în scopul dezinformării, prin utilizarea în sens negativ a tehnologiilor emergente din ce în ce mai sofisticate şi perturbatoare", subliniază NATO.

"Pledăm pentru consolidarea şi extinderea consultărilor şi pentru a asigura că NATO rămâne flexibilă şi eficientă în efectuarea de operaţiuni militare pentru susţinerea securităţii noastre comune. Reafirmăm principiile democratice comune ale Alianţei, precum şi angajamentul pentru spiritul şi litera Tratatului Nord-Atlantic. (...) Agenda NATO 2030 fixează ambiţii înalte pentru NATO, oferind linii clare pentru abordarea provocărilor şi ameninţărilor existente, noi şi viitoare, şi pentru continuarea adaptării construcţiei politice şi militare a Alianţei", subliniază NATO.

G Ad:

"Reiterăm susţinerea pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internaţional", precizează NATO.

Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă în România

Alianţa Nord-Atlantică salută "crearea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă în România".

De asemenea, NATO a confirmat retragerea trupelor din Afganistan, subliniind însă că decizia "nu înseamnă încheierea relaţiei cu Afganistanul". "Vom deschide un nou capitol. Afirmăm angajamentul de a continua să fim alături de Afganistan, de poporul afgan şi de instituţii prin promovarea securităţii şi susţinerea câştigurilor obţinute cu greu în ultimii 20 de ani", subliniază NATO.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro