Summit al insulelor din Pacific pe fondul luptei SUA - China pentru influență: E vorba de preluarea controlului asupra suveranității noastre economice
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Summit-ul insulelor din Pacific are loc în timp ce regiunea se confruntă cu consecințele pandemiei de COVID-19, schimbările climatice și rivalitatea SUA-China.

Cea de-a 51-a întâlnire a liderilor Forumului Insulelor Pacificului (PIF), care are loc săptămâna aceasta în Fiji, se anunță a fi cel mai important summit regional din ultimii ani. Pandemia COVID-19, schimbările climatice și rivalitatea SUA-China au zguduit regiunea strategică de când liderii săi s-au reunit personal ultima dată, în 2019.

Kiribati, o națiune cu 33 de insule situată la jumătatea distanței dintre Australia și Hawaii, a anunțat duminică că s-a retras din PIF din cauza unei rupturi care decurge dintr-o tranziție de conducere contestată care ar fi separat națiunile microneziei. Kiribati și alte patru state microneziene amenințaseră să se retragă anul trecut, dar „Micronexit” a fost evitată după ce a fost încheiat un acord pentru a menține blocul unit la începutul lunii trecute.

Forumul, care include 16 națiuni insulare mici împreună cu Australia și Noua Zeelandă, încalcă, de asemenea, convenția și amână reuniunea ministerială personală a partenerilor de dialog, o reuniune a reprezentanților celor 21 de parteneri externi ai săi, inclusiv Statele Unite și Chinal. Menținerea țărilor partenere la distanță le oferă națiunilor din Pacific mai mult spațiu pentru a se concentra asupra afacerilor interne, pe măsură ce lumea exterioară devine din ce în ce mai implicată în regiunea lor.

Forumul își propune să deschidă terenul pe o multitudine de probleme, de la schimbările climatice la securitate și conectivitate, ca parte a noii sale viziuni pentru dezvoltarea regională - Strategia 2050 pentru Continentul Albastru al Pacificului.

„Este vorba de preluarea controlului asupra suveranității noastre economice”, a declarat Zarak Khan, directorul de programe și inițiative al Secretariatului PIF din Fiji, pentru Al Jazeera.

„Strategia 2050 este steaua noastră nordică. Este vorba despre a asigura perspectivele, oamenii și locul din regiunea noastră. Este, de asemenea, despre investițiile în cercetarea științifică, tehnologia informației, comerțul electronic și educația pentru a realiza potențialul populației noastre tinere. Vom face acest lucru prin valorificarea finanțelor durabile pentru a construi o economie bazată pe cunoaștere care să completeze economia albastră”, a mai spus el, conform AlJazeera.

Șefii MI5 și FBI, avertisment comun cu privire la acțiunile Chinei pe glob: Ostilitate chiar acum pe pământul Marii Britanii / Sunt hotărâți să fure tehnologia, orice ar fi ea

Șefii serviciilor de informații interne ale Regatului Unit și ale Statelor Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la spionajul economic chinez într-un discurs comun, rar, care a avut loc la Londra.

Ken McCallum, directorul MI5 al Regatului Unit, a declarat miercuri că „presiunea ascunsă a guvernului chinez pe tot globul” reprezintă „cea mai importantă provocare cu care ne confruntăm”, în timp ce Chris Wray, directorul Biroului Federal de Investigații ( FBI), a avertizat firmele occidentale că Beijingul este hotărât să fure tehnologia pentru un câștig competitiv.

China a respins imediat acuzațiile ca fiind „nefondate”, etichetându-le drept o încercare de a „defăima” sistemul său politic.

Discursul lui McCallum și Wray a fost prima lor apariție comună și a avut loc în Thames House din Londra, iar la conferință au fost prezenți oficiali și directori de companii.

MI5 și-a intensificat operațiunile în China

Amenințarea chineză „ar putea părea abstractă. Dar este reală și presantă”, a spus McCallum. „Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm.”

El a spus că MI5 și-a extins brusc operațiunile concentrate pe China.

„Astăzi derulăm de șapte ori mai multe investigații decât în ​​2018”, a spus el. „Plănuim să creștem din nou la fel de mult, menținând totodată un efort semnificativ împotriva amenințărilor ascunse ale Rusiei și Iranului.”

McCallum a spus că informațiile chineze adoptă o abordare lentă și răbdătoare pentru a dezvolta surse și a obține acces la informații, iar puțini dintre cei vizați au recunoscut asta.

„Activitatea ostilă are loc chiar acum pe pământul Marii Britanii”, a spus el (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel