Data actualizării:
Data publicării:

Suma strânsă de un cerșetor din Iași în 3 ore de 'muncă'

Autor: Andrada Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook Poliția Locală Iași
Foto: Facebook Poliția Locală Iași

Poliția Locală Iași a descoperit, la un cerșetor, o sumă mai mare decât jumătate din pensia minimă din România, bani strânși în doar trei ore. 

Poliția Locală Iași anunță, printr-o postare pe Facebook, că sâmbătă după-amiază, a fost depistată o persoană într-un căruț care cerșea, pe bulevardul Ștefan cel Mare. 

În urma controlului corporal sumar efectuat, polițiștii au găsit asupra cerșetorului suma de 463 lei, acumulată în aproximativ trei ore din mila publicului. 

Poliția Locală Iași precizează că această sumă 'reprezintă mai mult de jumătate din pensia minimă din țara noastră'.

'În data de 19 iunie 2021, în jurul orei 13.55, polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt o persoană (într-un căruț) care apela la mila publicului.În urma controlului corporal sumar efectuat, asupra acestuia s-a găsit suma de 463 lei, sumă acumulată în aproximativ 3 ore și reprezintă mai mult de jumătate din pensia minimă din țara noastră.', se arată în postare. 

Cerșetorul beneficiază de ajutor din partea statului

De asemenea, Poliția Locală Iași a informat că persoana în cauză 'beneficiază de ajutor bănesc din partea statului, de însoțitor plătit, transport gratuit urban și interurban, dar și de scutirea de la plata taxelor și impozitelor.'

'Menționăm faptul că persoana în cauză nu a putut prezenta un document care să ateste că este inapt pentru a munci.

Poliția Locală Iași roagă cetățenii municipiului, dar și turiștii să nu mai încurajeze fenomenul cerșetoriei.', încheie Poliția Locală Iași.

În 2020, în Arad, autorităţile au confiscat primii bani de la cerşetori

Autorităţile locale din municipiul Arad au confiscat pentru prima dată bani de la cerşetori, în decembrie 2020, în baza unei decizii luate de Consiliul Local încă din 2019, scopul fiind de a descuraja practicarea cerşetoriei. 

În 11 septembrie 2019, consilierii locali din Arad au adoptat reglementări prin care sunt crescute amenzile pentru cerşetorie, iar veniturile obţinute prin apelarea la mila publică sunt confiscate şi intră în bugetul local.

'Este una dintre măsurile prin care încercăm să oprim acest fenomen şi cred că va da rezultate, aşa cum a dat şi în Cluj-Napoca, unde se aplică o astfel de măsură de câţiva ani. Este modelul pe care l-am folosit şi noi în elaborarea proiectului aprobat cu unanimitate de voturi', declara, la acel moment, primarul Călin Bibarţ.

Între măsurile adoptate se numără obligarea cerşetorilor care au acumulat mai multe amenzi neplătite să presteze muncă în folosul comunităţii. Primăria estima că în jur de o sută de cerşetori sunt prezenţi în fiecare zi pe străzile din Arad, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel