Suedia spune că nu poate îndeplini cererile Turciei pentru aderarea la NATO, dar speră că până la urmă va intra în Alianța Nord-Atlantică: Vor lucruri pe care nu putem să le oferim
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Prim-ministrul Ulf Kristersson spune că Turcia cere prea multe, dar este încrezător că Ankara va aproba oferta sa pentru NATO.

Suedia este încrezătoare că Turcia va aproba cererea sa de aderare la alianța militară NATO, dar nu va îndeplini toate condițiile pe care Ankara le-a pus pentru sprijinirea sa, a declarat premierul suedez, conform Al Jazeera.

„Turcia confirmă că am făcut ceea ce am spus că vom face, dar ei spun, de asemenea, că vor lucruri pe care nu le putem sau nu vrem să le oferim”, a declarat prim-ministrul Ulf Kristersson duminică în timpul unei conferințe de securitate.

Finlanda și Suedia au semnat un acord tripartit cu Turcia în 2022, menit să depășească obiecțiile Ankarei față de apartenența lor la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Cele două țări nordice au solicitat să se alăture alianței militare în mai, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, dar Turcia și-a manifestat obiecțiile față de apartenența lor și a acuzat țările că găzduiesc rebeli kurzi.

Prin urmare, a refuzat să le aprobe accederea până când ambele țări vor lua măsurile solicitate, inclusiv alăturarea în lupta împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este desemnat ca grup „terorist” de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Ankara a cerut extrădarea mai multor oameni pe care îi consideră „terorişti”

Suedia are legături puternice cu diaspora kurdă, care a fost un punct de ciocnire între cele două țări. Turcia solicită, de asemenea, extrădarea persoanelor pe care Ankara le consideră „terorişti”.

În decembrie, Curtea Supremă a Suediei a blocat extrădarea jurnalistului turc în exil Bulent Kenes, care este o cerere cheie a Ankarei de a ratifica aderarea la NATO. Turcia l-a acuzat pe Kenes că a fost implicat într-o încercare din 2016 de a-l răsturna pe președintele Recep Tayyip Erdogan printr-o lovitură de stat.

Turcia încearcă, de asemenea, să extrădeze 33 de presupuși luptători kurzi și suspecți de complot de puci din Suedia și Finlanda.

La sfârșitul lunii decembrie, Turcia a lăudat Suedia pentru că a răspuns preocupărilor sale de securitate, dar a subliniat că este nevoie de mai multe pentru a câștiga sprijinul deplin al Ankarei pentru aderarea la NATO. În prezent, doar Ungaria și Turcia dintre cele 30 de state membre NATO nu au aprobat încă cererile ambelor țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel