Suedia și-a modificat Constituția, la solicitarea Turciei
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Parlamentul Suediei a votat o modificare a Constituţiei, după solicitarea Turciei. 

Parlamentul Suediei a votat miercuri o modificare a Constituţiei care permite măsuri mai dure împotriva terorismului, solicitate de Turcia pentru a debloca extinderea NATO, transmite AFP. Cu 278 de voturi din 349, parlamentarii suedezi au aprobat posibilitatea de limitare a libertăţii de asociere "când un grup se prezintă ca având origini teroriste sau susţine terorismul". Singurul partid care a votat împotrivă este Stânga, de opoziţie.

Potrivit AFP, experţii apreciază că amendamentul care urmează să intre în vigoare în ianuarie ar trebui să permită în special urmărirea mai uşoară în justiţie a membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă nu doar în Suedia şi Turcia, ci şi în întreaga Uniune Europeană şi în Statele Unite.

Pentru adoptarea amendamentului au fost necesare două aprobări, în două sesiuni diferite ale parlamentului, înainte şi după alegeri. Majoritatea anterioară social-democrată îşi dăduse deja acordul şi votase o primă înăsprire a legislaţiei antiteroriste, în vigoare de la 1 iulie.

"Suedia va face paşi mari"

Din mai, când Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO, Turcia a blocat procesul de extindere a alianţei, acuzând cele două state nordice că adăpostesc militanţi apropiaţi de PKK şi de Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) din Siria, în care kurzii sunt de asemenea majoritari.

Legislaţia suedeză a fost multă vreme liberală în privinţa antiterorismului, din respect pentru principiul libertăţii de asociere. Astfel, de exemplu, până recent nu era posibilă inculparea unui suspect pentru simpla apartenenţă la un grup considerat terorist.

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a promis în cursul unei vizite la Ankara că ţara sa va reacţiona la îngrijorarea Turciei faţă de problema terorismului, pentru a elimina astfel orice obstacol din calea intrării în NATO. El a apreciat că modificarea Constituţiei este "un pas mare".

"Suedia va face paşi mari de acum până la sfârşitul anului şi la începutul anului viitor, care vor acorda mai multă putere autorităţilor legale suedeze pentru combaterea terorismului", a declarat el presei, în prezenţa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. 

Citește și:

Aurescu: Omologul meu din Suedia m-a asigurat că guvernul suedez susține pe deplin aderarea României la Schengen / Ce se întâmplă față de poziția Olandei

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a făcut declarații de presă privitoare la aderarea României la Spațiul Scehngen și la presupusa opoziție a Suediei

„După cum știți, un partid de opoziție din Suedia, Partidul Social Democrat, a manifestat anumite rezerve față de aderarea României la Schengen. Noi am fost în contact și suntem în contact permanent cu guvernul suedez. Am discutat, inclusiv duminică și luni, în marja reuniunii Consiliului de Afaceri Externe, de mai multe ori cu omologul meu suedez care m-a asigurat că Guvernul Suediei susține pe deplin aderarea României la Spațiul Scehngen.

De asemenea, se fac demersuri pe foarte multe canale, la nivel guvernamental, la nivelul familiei politice social-democrate, continuăm demersurile noastre în acest sens. Nu există niciun fel de schimbare din partea guvernului suedez actual, așa cum nici guvernul anterior, condus de Partidul Social Democrat, nu a spus niciodată că are o opoziție față de aderarea României la Spațiul Schengen“, a spus Aurescu. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel