Data publicării:

Sudul Europei ars de un val de căldură, temperaturile depășesc 43°C la umbră

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @New Africa
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @New Africa
Guvernele din sudul Europei au emis avertismente severe de caniculă, pe măsură ce temperaturile au depășit 43 de grade Celsius. Valul de căldură a făcut deja o victimă în Albania, unde un bărbat în vârstă a fost găsit mort, la sud de capitala Tirana.

Ministerul italian al sănătății a plasat, marți, 12 orașe sub cea mai severă avertizare de căldură, în timp ce un val de aer fierbinte din Africa a cuprins sudul Europei și a ridicat temperaturile la peste 40 de grade Celsius la umbră, cu cele mai mari valori încă așteptate.

Autoritățile municipale din mai multe orașe din sudul Europei și Balcani au luat măsuri pentru a avea grijă în special de persoanele în vârstă, în timp ce echipele de protecție civilă au primit apeluri pentru aeronave de stingere a incendiilor, cum ar fi Canadairs, pentru a combate incendiile din sudul Italiei și din Macedonia de Nord. "Este infernal de cald," a spus Carmen Diaz, o turistă din Madrid, care încerca să se răcorească cu un evantai, la prânz, în Roma. "Aceste evantaie ajută puțin, dar este foarte cald”, a mai adăugat ea.

În Grecia, municipalitățile au pus la dispoziția publicului spații cu aer condiționat. Anumite forme de muncă în aer liber, cum ar fi munca manuală, livrările și construcțiile, au fost interzise în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei, când temperaturile au ajuns la 40°C. Se așteaptă ca temperaturile să atingă 42°C miercuri și joi în mai multe țări. Serviciul național de meteorologie din Spania a spus că termometrele ar putea atinge 44°C în bazinul râului Guadalquivir din sud, în zilele următoare.

Pentru a înfrunta căldura, grădina zoologică din Roma a planificat să ofere animalelelor înghețată mai târziu în această săptămână, când temperaturile se așteaptă să depășească 38°C. Pentru cei care participă la concertele Coldplay din Roma în această săptămână, nu sunt prevăzute astfel de delicii răcoritoare. "Se simte cu adevărat ca și cum am fi într-un cuptor cu un uscător de păr îndreptat spre noi,” a spus Patrizia Valerio, care tocmai ajunsese la Roma din Varese pentru ultimul concert al trupei de marți seară.

Un alt participant la concert, Mattia Rossi, a fost mai filozofic, menționând furtunile neobișnuite care au lovit Italia la începutul verii ca dovezi ale schimbărilor climatice care afectează sistemele meteorologice din sudul Mediteranei. "Acestea sunt toate simptomele unei planete care suferă, în opinia mea,” a spus Rossi.

În Albania, unde se așteaptă ca temperaturile să atingă 42°C, un bărbat de 72 de ani a fost găsit mort la ferma sa din Memaliaj, la 200 de kilometri sud de capitala Tirana, iar cauza decesului se crede a fi căldura, a raportat portalul local Panorama. Nu a existat o confirmare imediată din partea autorităților sanitare. În Tirana, străzile și cafenelele păreau aproape goale, cu puținii oameni ieșiți folosind umbrele pentru a se proteja de soare. Temperaturile ridicate și vânturile au alimentat incendiile de vegetație din sudul până în nordul țării în ultimele săptămâni.

Chiar și cu temperaturi relativ mai răcoroase, de 34°C, municipalitatea din Istanbul a emis, marți, un avertisment de căldură, sfătuind rezidenții – în special persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii și cei cu probleme de sănătate – să evite ieșirile între orele 10 și 16. Avertizarea a menționat că temperaturile din Istanbul se așteaptă să rămână între 3 și 6 grade peste normele sezoniere până pe 28 iulie și a sfătuit rezidenții să bea multe lichide și să opteze pentru haine ușoare sau din bumbac.

Pentru a doua oară în această lună, Macedonia de Nord s-a confruntat cu un val de căldură, cu temperaturi de până la 42°C. Aproximativ 200 de incendii de vegetație au izbucnit în țară de la începutul lunii, un pompier fiind rănit până acum. Guvernul a declarat stare de criză pentru o lună.

În Italia, serviciul de protecție civilă a raportat că a primit 18 apeluri de ajutor, luni, pentru a stinge incendiile din mai multe regiuni sudice. Ministerul Sănătății a plasat 12 orașe – de la Trieste în nord până la Roma, în centru – sub avertizare de căldură roșie, cel mai înalt nivel de urgență termică. În orașele sub astfel de avertizări, tuturor – nu doar persoanelor în vârstă sau copiilor mici – li se recomandă să rămână în interior în timpul celor mai fierbinți părți ale zilei și să evite exercițiile fizice intense și alimentele grele. Palermo, Sicilia, se așteaptă să se alăture listei orașelor cu avertizare roșie, miercuri, a spus Ministerul Sănătății.

O mare parte din Grecia s-a confruntat, de asemenea, cu un val de căldură care ar urma să dureze până la sfârșitul săptămânii, cu temperaturi în unele zone prognozate să ajungă la 42°C. Valul de căldură ar urma să atingă apogeul miercuri și joi, afectând în special regiunile din centrul, vestul și nordul Greciei, unde temperaturile ar putea crește până la 43°C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel