Data publicării:

Suceava: Tăierile ilegale reclamate de Greenpeace la Vama nu s-au confirmat. Garda Forestieră va verifica un raport al ONG-ului

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

O sesizare a Greenpeace privind tăieri ilegale din judeţul Suceava nu s-a dovedit conformă cu realitatea în urma verificărilor preliminare în teren, a declarat marţi, la Vama, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, în cadrul unei întâlniri iniţiate de acesta cu activiştii Greenpeace.

Mihăilescu a spus că am verificat în teren şi nu s-a confirmat şi a luat decizia să se întâlnească cu cei care au făcut sesizarea şi să se deplaseze împreună la faţa locului. Directorul Romsilva a prezentat documente privind tăierile ilegale sesizate iniţial de Greenpeace, iar acestea au arătat că lucrările silvice din unitatea amenajistică 53A sunt legale şi nu reprezintă 'tăiere rasă', ci 'tăiere de regenerare - progresivă de racordare'. Totodată, activiştii au sesizat o situaţie, presupus a fi ilegală, în care ar fi fost tăiat la ras o suprafaţă de pădure de 5,5 hectare, deşi în documente se aprobase suprafaţa de 2,5 hectare. În acest caz, şeful Ocolului Silvic (OS) Vama, Gelu Puiu, a declarat că informaţia nu este reală şi că poate proba cu documente ale organelor de control că a fost o eroare care a fost remediată şi nu se pune problema de tăieri ilegale. Directorul general al Romsilva a declarat că are toată deschiderea ca oamenii să fie informaţi, pentru că pădurea e o zonă publică, admiţând că a fost o eroare de date şi că pe viitor se impune o comunicare mai corectă.

Totodată, el a spus că se vor face modificări în codul de integritate, astfel încât angajaţi ai Romsilva să nu fie implicaţi în comercializarea masei lemnoase, subliniind că Romsilva are ca domeniu principal de activitate îngrijirea şi creşterea pădurilor. Referindu-se la cei care şi-au tăiat la ras propriile păduri, Mihăilescu este de părere că a distruge propriul tău bun arată că de fapt nu ai comportament de proprietar. La rândul său, directorul Gărzii Forestiere (GF) Suceava, Mihai Găşpărel, a preluat raportul Greenpeace şi a spus că nu pot să mă pronunţ pe speţa de azi, dar se va verifica şi se va face public rezultatul. Totodată, Găşpărel consideră că ar trebui ca persoanele care reclamă să se documenteze bine înainte de a purta pe drumuri autorităţile şi a le angrena în diverse investigaţii. Pentru a face o prezentare trebuie să dobândeşti cunoştinţe minime în domeniu şi după aceea să angrenezi nişte instituţii întregi (...) Pot fi de un real ajutor dacă au cunoştinţe minime, altfel rezultatele pot fi exact pe dos (...) Cred că mai au nevoie de informaţii în acest domeniu, a spus directorul GF Suceava referindu-se la activiştii Greenpeace. Potrivit lui Găşpărel, situaţia tăierilor ilegale are un trend descendent în ultimii doi ani.

Directorul Romsilva a ţinut să menţioneze că, în opinia lui, principiile după care se ghidează reprezentanţii Greenpeace sunt corecte şi că aceştia luptă pentru a face publice probleme de mediu, într-un mod paşnic, non-violent, să găsească soluţii şi se gândeşteşte să depună o adeziune la acest ONG. 'Mă gândesc chiar eu să depun o cerere de adeziune, pentru a putea să fiu voluntar în această entitate, pentru a putea să o înţeleg cum funcţionează. Apreciez că lucrurile sunt rezonabile. Sunt un profesionist în domeniu şi pot să spun opinia mea, pentru că bănuiesc că este o organizaţie liber consimţită şi poate să intre oricine în această organizaţie. Percepţia mea este că pe plan mondial este o organizaţie extrem de respectabilă', a spus Mihăilescu. La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor, Daniel Coroamă, prezent la întâlnirea de la Vama, a spus că, în acest caz, sesizarea celor de la Greenpeace nu s-a confirmat, iar raportul transmis de aceştia va fi verificat de GF. Greenpeace a reclamat, în urma unei deplasări în Bucovina, din luna iunie, tăieri ilegale în zone de responsabilitate ale Direcţiei Silvice Suceava.

'Într-o rază de 5 km am găsit parcele întregi de pădure tăiată la ras, albii ale pâraielor distruse de utilaje grele care cară lemnul ilegal pe cursul apelor, ecosisteme puse în pericol de aceste practici abuzive, camioane care transportă lemnul fără aviz, comunităţi divizate şi o stare generală de deznădejde. Mai grav este că totul se întâmplă în păduri proprietate a statului, sub ochii celor responsabili de ele', arăta Greenpeace care a publicat şi o fotografie cu zona afectată în opinia lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel