Succesul mondial neașteptat al unui joc video chinezesc, ”Genshin Impact”. Milioane de jucători și venituri de miliarde de dolari
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Mikhail Nilov
Foto Ilustrativ/Pexels Mikhail Nilov
Jocul se numeste Se numește „Genshin Impact” și este unul dintre puținele de până acum care a concurat cu cele mai populare jocuri din Japonia și Statele Unite.

Lansat pe 28 septembrie 2020, jocul video Genshin Impact este unul dintre cele mai populare jocuri din întreaga lume, cu milioane de jucători și venituri de miliarde de dolari, potrivit Il Post.

Genshin Impact este un joc de rol (RPG în jargon tehnic) disponibil gratuit atât pentru dispozitive mobile, cât și pentru PC și console dar, spre deosebire de cele mai de succes jocuri din ultimii ani, nu a fost produs în Japonia sau în Statele Unite, dar mai degrabă în China. 

Este un detaliu important: China nu are o mare tradiție în sectorul jocurilor video, iar succesul Genshin Impact demonstrează eforturile mari depuse în ultimii ani de companiile chineze pentru a concura pe o piață dominată istoric doar de două țări.

Pentru a reuși acest lucru, dezvoltatorii Genshin Impact, care până acum nu crease jocuri video deosebit de de succes, s-au inspirat din jocurile de rol clasice japoneze, copiendu-le estetica și mecanismele de joc.

Cea a jocurilor video japoneze este o estetică foarte recunoscută, preluată din cea a benzilor desenate japoneze (manga) și a desenelor animate (anime), și este folosită în special în jocurile RPG, în care se adaptează perfect unui imaginar format din lumi fantastice, monștri și roboți. Din acest punct de vedere, Genshin Impact  arată cu totul ca un joc japonez.

Mulți l-au comparat cu  Zelda: Breath of the Wild, un joc video lansat în 2017 pentru consola Nintendo Switch, considerat unul dintre cele mai bune jocuri din ultimii zece ani. 

Ca și  Zelda, Genshin Impact este și un joc „open world”, în care există o lume virtuală în care jucătorul se poate mișca liber, alegând unde să meargă și ce „misiuni” să facă (în jocurile care nu sunt „open world” jucătorul este în schimb, într-un anumit sens, obligat să urmeze o cale prestabilită pentru a rezolva „misiunile”).

Spre deosebire de Zelda, însă, este un joc gratuit și nu necesită neapărat o consolă: poți de fapt să descarci și să te joci de pe smartphone - sau chiar de pe PC și Playstation - fără să plătești nimic. În cadrul jocului, totuși, este posibil să achiziționați noi personaje, arme, haine și alte articole speciale, care pot ajuta jucătorul să-și îmbunătățească caracterul.

Mare diferență față de alte jocuri gratuite

Există însă o mare diferență față de alte jocuri gratuite în care poți cumpăra articole virtuale (cum ar fi Fortnite ): Genshin Impact este definit în jargonul tehnic ca un joc gacha, cuvânt japonez care indică acei distribuitori în care introducând o monedă primește o jucărie mică în interiorul unei capsule.

Jucăria nu poate fi aleasă ci este primită la întâmplare, iar același mecanism a fost aplicat și în jocurile video precum Genshin Impact: după ce plătiți, primiți un articol aleatoriu care poate fi mai mult sau mai puțin util pentru a ajuta jucătorul.

Mulți au comparat acest mecanism cu jocurile de noroc, deoarece nu este posibil să preziceți ce obiect veți primi și riscați să cheltuiți mulți bani în speranța de a primi ceea ce doriți mai devreme sau mai târziu.

Vânzări mai mari in străinătate 

Majoritatea vânzărilor  de la  Genshin Impact au avut loc însă în străinătate și nu în China. În ultimii ani, jocurile video chinezești au avut însăși China drept piață de referință, dar în ultima vreme acest lucru se schimbă, iar succesul Genshin Impact este dovadă: în doar un an a încasat 1,8 miliarde de euro, devenind al treilea joc pentru câștiguri în clasamentul 2021 al celor mai de succes jocuri mobile.

Succesul jocului în străinătate are mai multe motive, după cum a explicat recent New York Tims. În primul rând, s-a înregistrat o contracție a puterii exercitate de ani de zile de companiile japoneze de jocuri video, ceea ce a favorizat creșterea celor chineze.

Mulți dintre aceștia din urmă au încercat să imite modul în care lucrează companiile japoneze de jocuri video, în multe cazuri angajând pe unii dintre cei mai buni programatori și dezvoltatori japonezi pentru a-și îmbunătăți produsele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel