Data publicării:
Succes spațial al Chinei. Primele mostre selenare din ultima jumătate de secol / VIDEO
Sonda spațială Chang'e-5 s-a întors cu succes pe Pământ și a adus primele mostre selenare din ultimii 44 de ani. China a devenit a treia țară, după SUA și Rusia, care a reușit să aducă pe Pământ mostre de pe Lună.
O navă spațială chineză care transportă roci pe Lună s-a întors în siguranță pe Pământ, joi dimineață, în prima misiune din ultimele patru decenii de colectare a probelor lunare, a declarat agenția de știri Xinhua.
Modulul de întoarcere al sondei spațiale, cunoscut sub numele de Chang'e-5, a aterizat în nordul Chinei. Nava spațială, numită după o zeiță chineză a Lunii, a aselenizat pe 1 decembrie și și-a început călătoria de întoarcere două zile mai târziu. În același timp, pe Lună a fost ridicat un drapel chinez, a declarat agenția spațială din China.
Oamenii de știință speră că probele îi vor ajuta să afle detalii despre originile, formarea și activitatea vulcanică a Lunii. Cu această misiune, China a devenit a treia țară care a preluat probe de pe Lună, după Statele Unite și Uniunea Sovietică în anii 1960 și 1970. Misiunea navei spațiale a fost de a colecta două kilograme de material dintr-o zonă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum, sau „Oceanul furtunilor”, o vastă câmpie de lavă selenară neexplorată anterior, potrivit revistei științifice Nature, informează ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News