Data publicării:
Subvenții fermieri. Carmen Avram: Comisarul a recunoscut dublul standard aplicat României (VIDEO)
Janusz Wojciechowski, Comisarul pentru Agricultură, a recunoscut dublul standard aplicat României, după cum afirmă europarlamentarul Carmen Avram.
"După o întrebare pe care i-am adresat-o, Comisarul pentru Agricultură a recunoscut dublul standard aplicat României și altor state membre. Fermierii români primesc subvenții mult sub cele ale colegilor occidentali. Astfel, ai noștri sunt loviți acum nu doar de inflație, ci și de nivelul scăzut al plăților directe. Echitatea e astăzi mai importantă ca oricând, a spus Comisarul Janusz Wojciechowski. El a promis că va ridica problema consecințelor războiului din Ucraina, asupra fermierilor, în următorul Consiliu pentru Agricultură", transmis Carmen Avram pe Facebook.
"Sunt state membre care suferă mai mult decât altele, există discrepanțe şi între plățile directe, pentru că diferenţele sunt persistente. Acesta este rolul unor decizii şi hotărâri politice care au fost adoptate de Consiliu şi nu cred că pot fi multe schimbate în ajunul intrări în vigoare a noului Cadru Financiar Multianual. Voi încerca să nu uit aceste lucruri şi să subliniez cât de importantă este echitatea", a spus Janusz Wojciechowski.
Întregul moment, în materialul video de mai jos:
Fermierii vor primi 12 euro/hectar în 2023. Cine beneficiază de subvenție
Odată cu intrarea în anul 2023, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) implementează Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027. În cadrul acestui plan este cuprinsă și intervenția DR-10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative, care vine cu o subvenție suplimentară acordată în anumite condiții.
”Sprijinul din cadrul acestei intervenții se acordă anual per hectar de suprafață agricolă și urmărește o compensare pentru fermieri, în întregime sau parțial, pentru costurile suplimentare și pentru pierderile de venit aferente constrângerilor naturale sau altor constrângeri specifice din zona în cauză, diminuându-se în acest fel riscul de abandon al activităților agricole. În plus, sprijinul pentru intervenție va încuraja continuarea activităților agricole în aceste zone, împreună cu respectarea standardelor de condiționalitate”, informează Ministerul Agriculturii.
Potrivit PNS, fiind vorba de o plată compensatorie, sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei măsuri are o intensitate de 100%. Cu scopul asigurării resurselor financiare necesare pentru implementarea intervenției ANC-SEMN, începând cu anul 2023, pentru zonele care se confruntă cu alte constrângeri naturale semnificative nivelul plății compensatorii este de 12 euro/ha/an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News