SUA urmăresc cu atenţie întâlnirea de săptămâna viitoare dintre Xi Jinping şi Vladimir Putin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Oficialii americani au declarat vineri că vor urmări cu atenţie întâlnirea de la Moscova, de săptămâna viitoare, dintre preşedintele Chinei, Xi Jinping şi preşedintele rus, Vladimir Putin, în contextul temerilor că China ar putea furniza arme Rusiei.

Întâlnirea dintre cei doi președinți nu a fost o surpriză pentru Casa Albă, deoarece de mai multe săptămâni există informaţii că o astfel de întâlnire ar putea avea loc. Cu toate acestea, rămân îngrijorări profunde că parteneriatul "fără limite" pe care Xi Jinping şi Vladimir Putin l-au cimentat în timpul întâlnirilor anterioare s-ar putea adânci în timpul discuţiilor faţă în faţă de la Moscova.

Până acum, oficialii americani au sppus că nu a existat niciun indiciu că Beijingul a luat o decizie finală de a sprijini cu ajutor letal eforturile de război ale Moscovei, însă Washingtonul ia în considerare acest lucru şi monitorizează situaţia, mai ales că întâlnirea de săptămâna viitoare ar putea oferi un loc pentru un astfel de anunţ.

"Este un lucru pe care îl vom urmări. Evident, Rusia are propriile interese în încercarea de a atrage alte ţări în acest conflict, dacă poate, dar poziţia noastră este aceeaşi, indiferent dacă se întâlnesc sau nu", a zis consilierul pe probleme de securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan.

Îngrijorarea oficialilor americani nu este că armele chinezeşti ar ajuta Rusia să obţină o victorie decisivă în Ucrain, ci faptul că un ajutor letal din partea Beijingului ar putea prelungi conflictul, despre care oficialii americani cred că îl favorizează pe Vladimir Putin.

Un război prelungit ar putea, de asemenea, avantaja China, dacă resursele şi atenţia SUA sunt consumate în Ucraina, în loc să fie consumate în Asia, unde Beijingul a devenit din ce în ce mai autoritar din punct de vedere militar, scrie CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel