Data publicării:

SUA. Trump, reacție după acuzele CIA

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că 'nu crede' în concluziile Agenției Centrale de Informații (CIA) potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în alegerile pentru Casa Albă în favoarea sa.

'Cred că este ridicol. Cred că nu e decât o altă scuză. Nu cred în așa ceva', a declarat Trump, întrebat despre dezvăluirile apărute în Washington Post.

'Ei (CIA—n.r.) nu știu dacă este vorba despre Rusia ori China ori altcineva' care a atacat cibernetic organizații politice în timpul campaniei. 'Poate e vorba de cineva care a acționat din patul lui de undeva. Ei n-au nicio idee', a mai afirmat Trump.

Echipa sa respinsese deja sâmbătă concluziile agenției, observând că analiștii care le-au produs 'sunt aceiași care au spus că (fostul președinte irakian) Saddam Hussein dispunea de arme de distrugere în masă'.

În opinia lui Trump, 'democrații fac public acest lucru pentru că au suferit una din cele mai mari înfrângeri din istoria politică a țării'.

El a lăsat să se înțeleagă că alte agenții de informații decât CIA 'contestă' această versiune. 'Anumite grupuri nu sunt neapărat de acord. Personal, (cred) ar putea fi Rusia. Nu prea cred însă. Dar cine știe? Nici eu nu știu. Ei nu știu și nici eu nu știu', a continuat el.

Întrebat în legătură cu briefingurile care îi sunt propuse de agențiile de informații, Trump a răspuns: 'Le primesc atunci când am nevoie'. 'Nu am nevoie să mi se spună același lucru și aceleași cuvinte în fiecare zi în următorii opt ani. Pentru că ar putea dura opt ani', a mai spus președintele ales.

Rusia a intervenit în alegeri

Conform unui raport întocmit de CIA și dat publicității de cotidianul Washigton Post, Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să câștige cursa pentru Casa Albă.

Pe lângă atacurile cibernetice care au vizat organizații ale Partidului Democrat, hackerii ruși ar fi atacat și computerele Comitetului Național Republican. Cu toate acestea, nu au dat publicității decât informații găsite pe serverele democrate.

"Serviciile de informații au identificat indivizi cu legături cu guvernul rus care au trimis către Wikileaks mii de e-mailuri ale Comitetului Național Democrat și ale altora, inclusiv ale șefului de campanie al lui Hillary Clinton", scrie publicația americană. "Oficiali americani i-au descris pe acești indivizi drept actori cunoscuți serviciilor de informații ca fiind participanți la o operațiune la scară largă a guvernului rus de a crește popularitatea lui Trump și a diminua șansele lui Clinton."

Citând oficiali care sunt la curent cu investigația, Washington Post scrie că CIA a făcut rezultatele anchetei cunoscute mai multor senatori în spatele ușilor închise și că este foarte clar în acest moment că guvernul rus a încercat în mod deliberat să îl ajute pe Trump.

"Este rezultatul evaluării serviciilor de informații care arată că țelul Rusiei a fost să favorizeze un candidat în detrimentul celuilalt, să îl ajute pe Trump să fie ales", a afirmat un oficial american care a fost informat de rezultatul investigației."Există deja un consens în această privință", a adăugat el, scrie Agerpres.

O anchetă anterioară a CIA stabilise că hackerii ruși ar fi intervenit cu scopul de a submina sistemul electoral american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel