Data publicării:

SUA transmit că nu caută război cu rebelii Houthi: Încă au timp să facă alegerea corectă

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
asa Albă a declarat marți că Statele Unite nu caută un război cu gruparea Houthi și au subliniat că există încă posibilitatea pentru aceștia de a face alegerea corectă, și anume, să înceteze atacuril, scrie Reuters.

"Nu căutăm să extindem această situație. Houthi au o alegere de făcut și încă au timp să facă alegerea corectă, care este să oprească aceste atacuri iresponsabile", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

Atacurile desfășurate de Houthi asupra navelor în Marea Roșie au avut un impact asupra companiilor și au alarmat marile puteri mondiale. Houthi susțin că acționează în solidaritate cu palestinienii.

Declarația vine în contextul în care relațiile dintre Statele Unite și gruparea Houthi au devenit tensionate în urma atacurilor asupra navelor comerciale în Marea Roșie. Casa Albă subliniază că dorința lor nu este de a amplifica conflictul, ci de a încuraja Houthi să adopte o abordare mai pașnică și să renunțe la violență.

Comunitatea internațională este îngrijorată de escaladarea situației și monitorizează îndeaproape evoluțiile. Statele Unite doresc o soluționare pașnică a conflictului și îndeamnă Houthi să se alăture negocierilor pentru a evita intensificarea tensiunilor și posibilele consecințe grave ale unui conflict armat extins.

Forțele militare americane au efectuat marți o nouă lovitură în Yemen împotriva a patru rachete balistice anti-navă Houthi, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, într-o nouă acțiune împotriva grupului aliniat cu Iranul, în legătură cu atacurile asupra transportului în Marea Roșie.

Unul dintre oficiali a afirmat că rachetele au fost lovite deoarece erau pregătite pentru a ataca nave în regiune. Lovitura americană a avut loc în ziua de după ce forțele Houthi au lovit o navă cargo, Gibraltar Eagle, deținută și operată de americani, cu o rachetă balistică anti-navă.

Atacurile Houthi asupra transportului în Marea Roșie au continuat chiar și după ce Statele Unite și Marea Britanie au lansat săptămâna trecută o primă serie de lovituri pentru a slăbi capacitățile Houthi.

În contrast cu loviturile americane inițiale de săptămâna trecută, care au vizat ținte preplanificate, loviturile de marți par să arate că forțele militare americane vor acționa proactiv împotriva capacităților militare Houthi pe măsură ce sunt detectate. Dacă este confirmat, acest lucru ar marca o poziție mult mai hotărâtă pentru forțele militare americane față de Houthi.

Comanda Centrală a Forțelor Armate ale SUA a dezvăluit luni prima captură în peste patru ani de componente avansate de rachete balistice și cu croazieră fabricate în Iran, într-o operațiune din 11 ianuarie care a dus la pierderea a doi membri ai forțelor Navy SEAL lângă coasta Somaliei.

"Analiza preliminară indică faptul că aceleași arme au fost folosite de Houthi pentru a amenința și ataca navigatorii nevinovați de pe navele comerciale internaționale care tranzitează Marea Roșie", a declarat Centrul de Comandă într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel