Urmărește emisiunea live
Data publicării:

SUA susțin că trupele nord-coreene aflate în Rusia sunt „ținte legitime” dacă sunt desfășurate pentru a lupta în Ucraina

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres

Coreea de Nord a trimis cel puțin 3.000 de soldați în Rusia care se antrenează la baze militare, spun SUA.

SUA a afirmat pentru prima dată că a observat dovezi că regimul din Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldați în Rusia pentru o posibilă desfășurare în Ucraina, ceea ce ar putea marca o escaladare semnificativă în războiul Rusiei împotriva vecinului său.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că ar fi „foarte, foarte grav” dacă nord-coreenii se pregătesc să lupte alături de Rusia în Ucraina, așa cum a susținut Kievul. Cu toate acestea, a menționat că rămâne de văzut ce vor face aceștia acolo.

"Dacă vor fi trimiși să lupte împotriva Ucrainei, vor deveni ținte legitime"

„Există dovezi că sunt trupe nord-coreene în Rusia,” a spus Austin jurnaliștilor miercuri, folosind numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

Vorbind cu reporterii miercuri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a afirmat că SUA are dovezi că cel puțin 3.000 de soldați nord-coreeni urmează un program de pregătire în Rusia.

SUA a constatat că acești soldați nord-coreeni au fost transportați pe mare la începutul sau la mijlocul lunii octombrie din regiunea Wonsan din Coreea de Nord către orașul Vladivostok, în estul Rusiei, înainte de a fi transferați la trei baze de antrenament din estul țării, a explicat Kirby.

„Dacă vor fi trimiși să lupte împotriva Ucrainei, vor deveni ținte legitime,” a declarat Kirby. „Vor fi ținte legitime, iar armata ucraineană se va apăra de soldații nord-coreeni în același mod în care se apără de soldații ruși.”

La Seul, parlamentarii sud-coreeni au declarat că Phenianul a promis să trimită un total de aproximativ 10.000 de soldați, iar desfășurarea lor este așteptată să fie finalizată până în decembrie. Aceste informații au fost furnizate reporterilor după ce parlamentarii au fost informați de agenția națională de informații a Coreei de Sud.

Numărul de 3.000 de soldați este dublul estimării anterioare privind trupele nord-coreene deja prezente în Rusia.

Park Sun-won, membru al unei comisii parlamentare de informații, a spus după briefing: „Semnele pregătirii trupelor în interiorul Coreei de Nord au fost detectate în septembrie și octombrie. Se pare că soldații au fost acum dispersați în mai multe facilități de antrenament din Rusia și se adaptează la mediul local.”

Lloyd Austin a declarat că desfășurarea suspectată a trupelor nord-coreene ar putea fi o dovadă suplimentară că armata rusă întâmpină probleme de personal, după pierderile uriașe de vieți omenești de ambele părți într-un război de uzură prelungit.

Kremlinul a respins anterior afirmațiile Seulului despre desfășurarea trupelor nord-coreene drept „știri false”, iar un reprezentant nord-coreean la Națiunile Unite le-a catalogat drept „zvonuri nefondate” într-o întâlnire la New York, luni.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat și el Phenianul că se pregătește să trimită 10.000 de soldați în Rusia

Atât Moscova, cât și Phenianul au negat transferurile de arme, dar au promis să-și consolideze legăturile militare și au semnat un tratat de apărare mutuală la un summit din iunie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat și el Phenianul că se pregătește să trimită 10.000 de soldați în Rusia. Marți, el a cerut aliaților săi să reacționeze în fața dovezilor privind implicarea Coreei de Nord în războiul Rusiei.

Lee Seong-kweun, un parlamentar din comitetul sud-coreean, a declarat că autoritățile de la Phenian au încercat să împiedice răspândirea știrilor despre această desfășurare. „Există, de asemenea, indicii că autoritățile nord-coreene au relocat și izolat familiile [soldaților] într-o anumită locație pentru a le controla mai eficient și pentru a suprima complet zvonurile”, a spus Lee, citând agenția de spionaj.

Lee a mai spus că agenția a confirmat că Rusia a recrutat un „număr mare” de soldații nord-coreeni și i-a instruit în utilizarea echipamentelor militare, cum ar fi dronele.

„Instructorii ruși evaluează că militarii nord-coreeni au atribute fizice excelente și moral ridicat, dar le lipsește înțelegerea războiului modern, cum ar fi atacurile cu drone,” a declarat el. „Prin urmare, ar putea exista multe victime dacă vor fi desfășurați pe front.”

Marți, biroul prezidențial al Coreei de Sud a cerut retragerea imediată a trupelor nord-coreene din Rusia, avertizând că ar putea lua în considerare furnizarea de arme letale Ucrainei dacă legăturile militare dintre acestea devin prea strânse, conform The Guardian.

CITEȘTE ȘI: ”Cea mai neagră situație de război”, la granița României, după intervenția celor două Corei în Ucraina. Generalul Grecu, scenariu greu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel