SUA sunt îngrijorate de participarea oricărei ţări la exerciţiile cu Rusia, cât timp operaţiunea specială din Ucraina este în desfăşurare
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 30 aug 2022, 23:28
WhatsApp
SUA sunt îngrijorate de participarea oricărei ţări la exerciţiile cu Rusia, cât timp operaţiunea specială din Ucraina este în desfăşurare
SUA sunt îngrijorate de participarea oricărei ţări la exerciţiile cu Rusia, cât timp operaţiunea specială din Ucraina este în desfăşurare
Participarea oricărei ţări la exerciţii comune cu Federaţia Rusă, în timp ce Moscova desfăşoară o operaţiune militară specială în Ucraina, stârneşte îngrijorare pentru Statele Unite ale Americii. 

Cu toate acestea, Washingtonul recunoaşte că decizia de participare la anumite manevre militare este o chestiune suverană a statelor individuale. Acest lucru a fost declarat, marţi, de către secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unui briefing, atunci când i s-a cerut să comenteze participarea Indiei la exerciţiile militare "Vostok-2022" din Rusia.

Potrivit afirmaţiilor sale, "Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de participarea oricărei ţări la exerciţii cu Federaţia Rusă, în perioada în care Rusia desfăşoară o operaţiune militară specială în Ucraina".

Cu toate acestea, Karine Jean-Pierre a continuat: "Desigur, orice ţară participantă îşi ia singură deciziile", transmite TASS, conform Agerpres.

Citește și - Numeroase drone trimise Rusiei de Iran sunt defecte, afirmă SUA

Rusia a început să primească drone de luptă trimise de Iran pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, însă multe dintre ele s-au dovedit deja a fi defecte, a transmis marţi Departamentul american al Apărării, potrivit AFP. 

'Avioane de transport ruse au îmbarcat echipament de drone pe un aerodrom din Iran şi au zburat apoi din Iran spre Rusia timp de mai multe zile în august', a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

Operaţiunea 'face parte probabil din intenţiile Rusiei de a importa sute de drone iraniene de diverse tipuri', a subliniat el. 'Informaţiile noastre ne indică faptul că dronele din acest transfer au arătat deja numeroase deficienţe', a mai precizat generalul de brigadă, fără a aduce elemente suplimentare pentru a-şi susţine afirmaţia.

Forţele ruse, dar şi cele ucrainene au mobilizat şi pierdut numeroase drone de supraveghere şi de atac în cele şase luni de război. În special din cauza sancţiunilor internaţionale decise împotriva Moscovei, industria rusă are dificultăţi în a-şi produce propriile drone, potrivit generalului Ryder, explicând de ce apelează Rusia la Iran pentru a importa drone de tip Mohajer-6 şi Shahed.

Dronele ar urma să fie folosite de forţele ruse în Ucraina pentru misiuni de atac aer-sol, de luptă electronică şi de ţintire pe câmpul de luptă. Vezi știrea aici!

CITEȘTE ȘI     -    Casa Albă spune că SUA nu vor accepta „noua normalitate” a Chinei în strâmtoarea Taiwan

India acuză China de „militarizarea strâmtorii Taiwan“. Tensiuni, după ce o navă chineză a acostat în Sri Lanka

India a acuzat China de „militarizarea strâmtorii Taiwan”, într-un război de cuvinte în escaladare declanșat de o navă militară chineză care acostează într-un controversat port din Sri Lanka.

La începutul acestei luni, o navă de cercetare militară chineză a andocat în portul Hambantota din Sri Lanka pentru o săptămână. Analiştii spun că Yuan Wang 5 face parte dintr-un grup de nave chineze operate de Armata Populară de Eliberare care monitorizează lansările de sateliţi, rachete şi rachete balistice intercontinentale.

Andocarea Yuan Wang 5 a fost amânată cu câteva zile după ce India s-a opus, pe fondul temerilor că Beijingul intenționează să folosească portul ca bază militară. Ministerul de Externe al Chinei a declarat că nava efectuează cercetări maritime, în conformitate cu legislația și practica internațională, și nu va afecta „securitatea și interesele economice ale vreunei țări”.

Yuan Wang 5 a plecat în urmă cu o săptămână, dar în weekend, ambasada Chinei din Sri Lanka a acuzat India că folosește preocupările de securitate pentru a conduce „interferențe profunde de facto în suveranitatea și independența Sri Lanka”.

Sâmbătă, Înaltul Comisariat al Indiei din Colombo a declarat că Sri Lanka „are nevoie de sprijin, nu de presiuni nedorite sau de controverse inutile pentru a servi agenda altei țări”. 

Sri Lanka iese în prezent din cea mai gravă criză economică a sa și echilibrează influențele concurente ale Indiei și Chinei. Împrumuturile chineze reprezintă aproximativ 10% din datoria externă totală a națiunii. Din acest an, India a împrumutat și ea aproximativ 3,8 miliarde de dolari pentru a ajuta Sri Lanka să treacă prin criza economică (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?