SUA şi UE îndeamnă Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 16 iun 2022, 22:20
WhatsApp
SUA şi UE îndeamnă Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene / Foto: Pixabay, de Jason Goh
SUA şi UE îndeamnă Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene / Foto: Pixabay, de Jason Goh
SUA şi UE au îndemnat Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene pentru a permite exportul cerealelor, îndemnând Kremlinul să nu mai folosească "hrana ca pe o armă".

SUA şi Uniunea Europeană au îndemnat joi Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale care sunt stocate acolo, atenuând astfel criza alimentară mondială, informează Agerpres, citând AFP.

"Noi nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă"Moscova "ar trebui să acţioneze imediat pentru a deschide aceste porturi şi a pune capăt acestui război", a subliniat secretarul pentru agricultură al SUA, Tom Vilsack, în timpul unei conferinţe de presă după discuţii la ONU. "Acesta este un lucru serios, noi nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă", a insistat el.

ONU negociază de mai multe săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara un acord ce ar permite cerealelor ucrainene să iasă în siguranţă din Ucraina şi îngrăşămintelor produse în Rusia să revină pe piaţa internaţională. În schimb, Moscova se plânge că exporturile sale sunt împiedicate de sancţiunile economice.

Un acord ar duce la micșorarea prețurilor la alimente în lume


Dacă se va ajunge la un acord, acesta va reduce preţurile la alimente şi va reduce criza alimentară din lume, care se agravează din cauza invaziei ruse în Ucraina. Tom Vilsack a reafirmat că sancţiunile americane nu vizează hrana şi îngrăşămintele.

Josep Borrell: Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentareNici sancţiunile europene, a confirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU asupra cooperării cu UE. "Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentare", pentru că "ele vizează capacitatea Kremlinului de a finanţa agresiunea militară, nu desfăşurarea unui comerţ legitim", a declarat Borrell.

"Sancţiunile UE nu interzic importul şi transportul de produse agricole ruseşti, nici de îngrăşăminte, nici plata pentru aceste exporturi ruse" şi "măsurile noastre nu afectează capacitatea unor ţări terţe de a cumpăra de la Rusia", a precizat şeful diplomaţiei europene.

În prezent, "Rusia blochează cel puţin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene, care nu pot ajunge pe pieţele mondiale", a mai denunţat Josep Borrell, îndemnând la rândul său Moscova să permită redeschiderea porturilor aflate sub blocadă rusă.


Ambasadorul rus la ONU: Se încearcă să se pună greşeala pe seama RusieiAmbasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins aceste acuzaţii. "Se încearcă să se pună greşeala pe seama Rusiei, cu afirmaţii nefondate privind bombardamente asupra unor depozite de cereale, blocade de cereale. Nu există niciun obstacol în această privinţă", a afirmat el.

Întrebat despre un proiect al preşedintelui american Joe Biden de a construi silozuri în Polonia pentru a depozita grâu ucrainean, Tom Vilsack a explicat că este vorba de a "reduce riscul pierderii" de cereale, a evita furtul lor şi a păstra calitatea lor. 

Îndemnul președintelui Iohannis, transmis din Kiev. ”Să îi ajutăm pe prietenii ucraineni”

Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să îi susțină ”pe prietenii ucraineni”. 

„Să îi ajutăm pe prietenii ucraineni să clădească un nou viitor şi să ne concentrăm pe nevoia de pace, efortul de reconstruire şi reclădire a viitorului acestei ţări”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis. El publică fotografii din timpul vizitei la Kiev.

„Suntem aici împreună cu Președintele Zelenski pentru că știm că aceasta este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să păstrăm acest impuls și să ajutăm prietenii noștri ucraineni să-și construiască un nou viitor. (...) Să îi ajutăm pe prietenii ucraineni să clădească un nou viitor şi să ne concentrăm pe nevoia de pace, efortul de reconstruire şi reclădire a viitorului acestei ţări”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

El a postat și fotografii din timpul vizitei la Kiev. Președintele României, Klaus Iohannis, s-a alăturat joi, celor trei lideri europeni, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi, în vizita în Ucraina. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?