SUA şi Coreea de Sud, reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării, după ce trupe nord-coreene se află în Rusia
SUA şi Coreea de Sud preconizează pentru săptămâna aceasta o întâlnire la nivelul miniştrilor de externe şi ai apărării la Washington, pe fondul creşterii tensiunilor generate de informaţiile privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia, care de aproape trei ani duce un război în Ucraina, potrivit dpa.
La aceste discuţii, anunţate pentru joi, vor participa de partea americană secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul apărării, Lloyd Austin, iar de partea sud-coreeană, şeful diplomaţiei, Cho Tae Yul, şi ministrul apărării, Kim Yong Hyun, conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA publicat duminică.
O serie de probleme globale şi regionale sunt înscrise pe agenda acestei reuniuni care are drept scop consolidarea alianţei dintre cele două ţări, se afirmă în comunicatul diplomaţiei americane. Convocarea acestei reuniuni survine pe fondul informaţiilor recente provenite dinspre Coreea de Sud şi Ucraina conform cărora mii de soldaţi nord-coreeni au fost trimişi în Rusia pentru a fi desfăşuraţi mai departe în Ucraina.
Serviciul de informaţii sud-coreean a comunicat săptămâna trecută, în cadrul unei audieri în parlamentul ţării, că Phenianul a trimis deja aproximativ 3.000 de soldaţi în Rusia, după cum a transmis agenţia de presă locală Yonhap. Seulul a condamnat această desfăşurare ca fiind o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi a Cartei ONU.
Secretarul apărării american a confirmat că SUA au 'dovezi' că trupe nord-coreene se află în Rusia, dar că nu este încă clar ce fac acestea. SUA consideră alianţa dintre Phenian şi Moscova drept una periculoasă şi a acuzat în mod repetat Coreea de Nord că furnizează Rusiei muniţie şi arme pentru a fi utilizate în războiul ilegal al acesteia împotriva Ucrainei.
Armata nord-coreeană, a patra cea mai mare armată din lume
Coreea de Nord are a patra cea mai mare armată din lume, cu 1,3 milioane de soldați activi și cel puțin 600.000 de rezerviști.
Totuși, generația actuală de soldați nord-coreeni nu au mai fost niciodată pe front. Coreea de Nord n-a mai fost implicată în conflicte la scară largă de la sfârșitul războiului coreean din 1950-1953, iar de atunci doar au trimis piloți în războaiele din Vietnam și Egipt.
În actuala conjunctură e posibil ca nord-coreenii să fie puși la granița ruso-ucraineană, ca să elibereze trupele rusești pentru a putea lupta altundeva.
Phenianul a trimis Rusiei muniție și armament. Este vorba de peste 13.000 de containere pline cu peste 8 milioane de cartușe de artilerie, rachete balistice și rachete antitanc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News