Blinken vede o 'căsătorie de convenienţă' între apropierea dintre Rusia și China, nu din 'convingere'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Apropierea ruso-chineză arată mai degrabă ca o 'căsătorie de convenienţă' decât din 'convingere', a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, transmite joi AFP.

'Parţial pentru că au o viziune foarte diferită asupra lumii faţă de a noastră, au intrat într-o căsătorie de convenienţă. Nu sunt sigur că este din convingere', a declarat secretarul de stat Blinken, audiat de comisia pentru afaceri externe a Senatului american. 'Rusia este în mod clar partenerul junior în această relaţie', a adăugat el.

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de două zile în Rusia, care s-a concentrat pe consolidarea legăturilor cu omologul Vladimir Putin. În cadrul acestei vizite, Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o 'nouă eră' a relaţiei lor 'speciale' faţă de Occident, preşedintele rus susţinând cu prudenţă planul chinez de soluţionare a conflictului din Ucraina.

'Nu sunt sigur că Rusia sau Putin îşi doresc ordinea mondială, ci mai degrabă dezordinea mondială', a mai spus el. În faţa unei alte comisii parlamentare, miercuri dimineaţă, secretarul de stat a indicat că Beijingul nu a 'depăşit încă linia' roşie a livrării de arme letale Rusiei.

De câteva săptămâni, diplomaţia americană a exercitat presiuni diplomatice intense asupra Chinei pentru a o împiedica să livreze echipamente militare importante Moscovei în vederea utilizării lor în războiul din Ucraina.

Antony Blinken a respins încă o dată propunerile de pace ale Chinei despre care Washingtonul crede că nu ar face decât să avantajeze din punct de vedere militar Rusia.'Cred că sprijinul diplomatic, politic şi într-o oarecare măsură material pentru Rusia este, desigur, împotriva interesului nostru de a vedea că acest război se încheie', a declarat Blinken. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel