Data publicării:
SUA se opun livrării avioanelor de luptă poloneze Mig-29 în Ucraina, la intervenția Chinei
SUA se opun livrării avioanelor de luptă poloneze Mig-29 în Ucraina, ca urmare a angajamentului chinez de a dezamorsa amenințarea nucleară a Moscovei.
Un acord de furnizare a Ucrainei cu avioane de luptă poloneze MiG-29 din epoca sovietică a fost anulat de administrația americană în urma unei intervenții chineze, a raportat vineri Almayadeen, citând o sursă apropiată conducerii chineze.
Raportul a menționat că, inițial, SUA au fost optimiste și pozitive în ceea ce privește oferta poloneză pentru Ucraina. Cu toate acestea, Beijingul și-a folosit conexiunile europene pentru a negocia oprirea acestui acord de furnizare de arme.
Beijingul a susținut că va depune toate eforturile posibile pentru a dezamorsa ”amenințarea nucleară la nivel operațional” a Moscovei, cu condiția ca Washingtonul să respingă acordul.
Raportul a menționat: ”A funcționat. SUA au decis că furnizarea de avioane a fost un pas prea departe”. Mai mult, raportul menționa că prioritatea Beijingului a fost ”evitarea oricărei escalade nucleare” între Moscova și NATO, precum și ”ajutarea la atingerea unui încetare a focului” în războiul din Ucraina.
Biden respinge livrarea MiG-29 poloneze în Ucraina
De asemenea, președintele american, Joe Biden, a respins cu veto propunerea Varșoviei de a trimite în Ucraina avioane de luptă poloneze MiG-29, argumentând că aceasta este pentru a evita provocarea Rusiei la o confruntare directă cu NATO, a informat Wall Street Journal pe 12 martie.
Potrivit WSJ , Biden a refuzat personal propunerea, iar decizia a venit direct de la el.
În ciuda faptului că nu a permis Varșoviei să furnizeze Kievului arme pentru a nu provoca Moscova, Washingtonul a furnizat arme Ucrainei.
Occidentul, în principal SUA, au furnizat aliatului lor din estul Europei o gamă largă de arme, inclusiv arme antitanc Javelin și NLAW, Stingers și muniție pentru arme obișnuite.
Citește și:
SUA vizează lanţul de aprovizionare militar rusesc în cele mai recente sancţiuni adoptate
Astfel, sancţiunile vizează compania rusă Milandr, specializată în fabricarea şi producerea de microelectronice, precum şi trei companii asociate firmei din Armenia, Taiwan şi Elveţia.
Alte sancţiuni privesc 'o reţea globală' care are conexiuni cu doi oameni de afaceri ruşi apropiaţi de Kremlin, care au activele, sau părţi ale acestora, gestionate în ţări din Occident, conform informaţiilor date publicităţii de Departamentul de Trezorerie al SUA.
În total, au fost impuse sancţiuni în cazul a 14 persoane fizice şi 28 de entităţi, inclusiv doi cetăţeni elveţieni şi mai multe companii din Elveţia şi Franţa. Ca urmare a acestor sancţiuni, vor fi îngheţate toate activele din SUA ale celor vizaţi de aceste măsuri punitive. De asemenea, sancţiunile vor face mai dificilă pentru aceştia derularea de afaceri la nivel internaţional, iar cetăţenii americani nu vor mai putea face afaceri cu ei. Citește mai mult AICI.
Vezi și:
Şeful Pentagonului, întâlnire cu omologul său chinez în Cambodgia
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit marţi în Cambodgia cu omologul său chinez, Wei Fenghe, în contextul în care cele două părţi se străduiesc să ţină sub control tensiunile bilaterale, scrie AFP.
Această întâlnire, în marja unei conferinţe a miniştrilor apărării la Siem Reap, este prima între Lloyd Austin şi Wei Fenghe din iunie, înainte de vizita lui Nancy Pelosi, o mare figură a politicii americane, în Taiwan, insula revendicată de Beijing, fapt ce a înfuriat autorităţile chineze... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News