Libertatea, afectată în pandemie, la nivel mondial. SUA, aproape de România și Mongolia. "Supraveghere excesivă, restricții discriminatorii"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Întreaga lume a înregistrat un declin în timpul pandemiei. Astfel, mai puțin de 20% din populația planetei trăiește într-o țară liberă, potrivit unui raport publicat de Freedom House.

SUA, în jumătatea inferioară a țărilor libere

"Acest declin, după cum veți vedea, a început înainte ca președintele Trump să preia funcția și nu va fi inversat în curând doar pentru că avem o nouă administrație" a declarat Michael Abramowitz, președintele Freedom House. 

"Izbucnirea violenței politice în inima simbolică a democrației americane, incitată chiar de președinte, a aruncat țara într-o criză și mai mare. Fără a aduce atingere instalării unui nou președinte în conformitate cu legea și Constituția, Statele Unite vor trebui să lucreze energic pentru a-și consolida garanțiile instituționale, pentru a-și restabili normele civice și pentru a susține promisiunea principiilor sale de bază pentru toate segmentele societății, dacă vor să-și protejeze venerabila democrație și să recâștige credibilitatea globală”, se arată în raport.

SUA se află în jumătatea inferioară a țărilor libere și s-au îndreptat în jos, dar nu la nivelul inferior. Croația, Ghana, Mongolia, Panama și România se numără printre omologii săi, acum.

China, influență nefastă în 2020

"Influența nefastă a regimului în China, cea mai populată dictatură a lumii, a fost deosebit de profundă în 2020. Beijingul și-a intensificat campania globală de dezinformare și de cenzură pentru a contracara consecințele rezultate din acoperirea focarului inițial de coronavirus, ceea ce a împiedicat în mod grav un răspuns global rapid în primele zile ale pandemiei”, se specifică în raportul publicat de Freedom House.

India a ajuns de la categoria „liberă”, la „parțial liberă”

"Mișcarea naționalistă hindusă aflată la guvernare a încurajat, de asemenea, transformarea musulmanilor în țapi ispășitori, acestora reproșându-li-se în mod disproporționat răspândirea virusului și confruntându-se cu atacuri ale mulțimilor împotriva lor. În loc să servească drept un campion al practicii democratice și o contrapondere la influența autoritară a unor țări precum China, Modi și partidul său conduc în mod tragic India către autoritarism”, se arată în raport.

"Restricții discriminatorii asupra libertăților" 

În timpul pandemiei, guvernele „au apelat în mod repetat la supravegherea excesivă, la restricții discriminatorii asupra libertăților cum ar fi circulația și întrunirea, și aplicarea arbitrară sau violentă a acestor restricții de către polițiști și actori nestatali”, potrivit informațiilor publicate în raportul "Libertatea în lume 2021”.

"Liderii s-au confruntat cu alegeri grele, amânând alegeri și blocând orașe, iar deciziile lor au fost puse în aplicare în mod imperfect: aplicarea restricțiilor de circulație, de exemplu, adesea discriminează grupurile marginalizate, inclusiv imigranții din Franța și romii din Bulgaria”, adaugă raportul.

Țările din Balcanii de Vest, "parțial libere"

Raportul evaluează toate țările din Balcanii de Vest ca fiind "parțial libere". A fost observat un ușor declin în Kosovo, Albania și Bulgaria, precum și Serbia, în timp ce ușoare îmbunătățiri au fost constatate în Muntenegru, Macedonia de Nord și R.Moldova. Nu s-a înregistrat nicio modificare în Bosnia-Herțegovina, Croația și România.

"În unele țări mai mult decât în ​​altele, mulți oameni au fost arestați fie pentru încălcarea restricțiilor, fie, mai îngrijorător, pentru delicte de exprimare, cum ar fi răspândirea panicii. Cred că aceste cazuri pot să fie foarte dăunătoare pentru drepturile omului dacă vor fi judecate la cote maxime”, a declarat Noah Bouyon, analist la Freedom House. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel