SUA resping afirmațiile Beijingului despre alungarea unei nave americane din Marea Chinei de Sud: Vom continua să navigăm, să zburăm și să operăm oriunde permite legea internațională
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
SUA resping afirmația Chinei conform căreia forțele sale au alungat nava din lanțul insulelor Spratly.

Marina SUA a respins marți, 29 noiembrie, afirmațiile Chinei conform cărora ar fi patrulat ilegal în apropierea unui lanț de insule din Marea Chinei de Sud.

Flota a 7-a a SUA a declarat că USS Chancellorsville (CG-62) a trecut pe lângă lanțul de insule Spratly (Insulele Nansha) în acea zi, ca parte a unei „operațiuni pentru libertatea navigației”. Potrivit Marinei, crucișătorul a afirmat drepturile și libertățile de navigație în ceea ce pretindea a fi „zona de revendicare excesivă” într-o manieră „conformă cu dreptul internațional”.

Grupul de reflecție din Beijing, Inițiativa de sondare a situației strategice în Marea Chinei de Sud (SCSPI), a publicat marți pe Twitter o hartă care pretindea că arată nava Chancellorsville navigând în apropiere de insula artificială chineză de la Fiery Cross Reef, precum și un avion american P-8A Poseidon. Grupul a speculat că P-8A „ar putea oferi recunoaștere pentru navă”.

În urma misiunii Chancellorsville, Teatrul de Sud al PLA a emis o declarație în care susținea că nava a intrat în apele sale teritoriale și că forțele sale navale au alungat-o (citește AICI).

„Chancellorsville a pătruns ilegal în apele adiacente insulelor și recifurilor Nansha din China, fără aprobarea guvernului chinez, și a organizat forțele navale și aeriene în teatrul de sud chinez al Armatei de Eliberare a Poporului pentru a le urmări și a le monitoriza. Acțiunile armatei americane au încălcat grav suveranitatea și securitatea Chinei, ceea ce este o altă dovadă fermă a hegemoniei sale în militarizarea Mării Chinei de Sud și demonstrează pe deplin că Statele Unite sunt un factor absolut de risc de securitate în Marea Chinei de Sud”.

CITEȘTE ȘI     -    Pentagonul anunţă triplarea arsenalului nuclear al Chinei până în 2035

Flota a 7-a a SUA a respins afirmațiile Chinei



Într-o mișcare neobișnuită, Flota a 7-a SUA a respins acuzațiile spunând că afirmațiile PLA sunt „ultimele dintr-un lung șir de acțiuni din RPC pentru a denatura operațiunile maritime legale ale SUA și pentru a-și afirma revendicările maritime excesive și ilegitime” la Marea Chinei de Sud. Marina a adăugat că, „atâta timp cât unele țări continuă să pretindă și să afirme limite ale drepturilor care depășesc autoritatea lor conform dreptului internațional, Statele Unite vor continua să apere drepturile și libertățile mării garantate tuturor”.

În ceea ce privește afirmațiile Chinei conform cărora a alungat Chancellorsville din apele sale teritoriale din Marea Chinei de Sud, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Generalul de brigadă Patrick Ryder a spus: „Știu că s-au raportat că, în esență, China a alungat nava noastră din zonă. Nu este adevărat”.

El a reiterat apoi că „Din nou, vom continua să navigăm, să zburăm și să operăm oriunde permite legea internațională”, conform Taiwan News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel