SUA propun despăgubirea financiară a familiilor afganilor uciși „din eroare” la finalul lunii august
Statele Unite ale Americii propun despăgubirea financiară a familiilor care și-au pierdut rude în atacul american cu dronă de la finalul lunii august la Kabul.
Statele Unite au propus să despăgubească financiar familiile civililor afgani ucişi 'din eroare' într-un atac american cu dronă la sfârşitul lunii august la Kabul, a anunţat Pentagonul, potrivit unui comunicat citat sâmbătă de AFP.
Într-o reuniune virtuală între Steven Kwon, preşedintele unei organizaţii neguvernamentale la care era angajată una din victime, Ezmarai Ahmadi, şi Colin Kahl, subsecretar al Pentagonului pentru politici de apărare, acesta din urmă a propus 'compensaţii financiare' pentru familiile afectate, a indicat purtătorul de cuvânt John Kirby, fără a preciza despre ce sumă ar fi vorba Responsabilul american a mai oferit să fie ajutaţi 'membrii familiei lui Ahmadi care ar dori să se instaleze în Statele Unite'.
Atacul a fost „o eroare tragică”
El a subliniat că 'atacul a fost o eroare tragică, iar Ezmarai Ahmadi şi ceilalţi care au fost ucişi au fost victime nevinovate, care nu aveau nimic să-şi reproşeze şi nu erau afiliate la SI-K sau unor ameninţări pentru forţele americane'.
La 29 august, armata americană a distrus un autovehicul Toyota Corolla alb, afirmând că acesta era 'încărcat cu explozivi', şi dând asigurări că a dejucat astfel o tentativă de atentat a aripii locale a Statului Islamic, SI-K, la câteva zile după un atentat al acestei grupări, în care fuseseră ucişi 13 militari americani şi în jur de 100 de afgani în apropierea aeroportului din Kabul.
Șapte copii au fost uciși
A doua zi, familia şoferului vehiculului, Ezmarai Ahmadi, relata că acesta era angajatul unui ONG şi că fuseseră ucise zece persoane, printre care până la şapte copii. O anchetă a cotidianului New York Times, bazată pe imagini ale unor camere de supraveghere şi pe discuţii, a contestat de asemenea versiunea armatei. La 17 septembrie, armata americană a recunoscut o 'eroare tragică'. Potrivit unei anchete, presupuşii 'explozivi' erau doar canistre de apă, iar şoferul, un tată de familie, nu avea nicio legătură cu jihadiştii.
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a prezentat 'sincere condoleanţe' şi 'scuzele sale', însă apropiaţii civililor afgani ucişi au considerat atunci 'insuficiente' scuzele Washingtonului. Mai mult de 71.000 de civili afgani şi pakistanezi au fost ucişi în războiul din Afganistan din ultimele două decenii, menţionează AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News