SUA promite o ripostă 'fermă' Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Primele trupe americane au sosit în Germania pentru a consolida flancul estic al NATO din cauza crizei dintre Rusia şi Ucraina / Sursa foto: Pexels
Primele trupe americane au sosit în Germania pentru a consolida flancul estic al NATO din cauza crizei dintre Rusia şi Ucraina / Sursa foto: Pexels
Statele Unite au avertizat marţi Belarusul că se expune unei riposte 'rapide' şi 'ferme' dacă permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina, transmite AFP. 

'În acelaşi mod în care i-am spus clar Rusiei că va plăti scump' pentru o eventuală invazie, 'în ultimele zile, i-am spus clar şi Belarusului că, dacă permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri', a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

'Dacă ar începe o invazie din Belarus, dacă soldaţii ruşi ar fi staţionaţi permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui, de asemenea, postura în ţările care se învecinează cu Belarusul', a mai subliniat el.

Washingtonul, îngrijorat de un proiect de reformă constituţională din Belarus

Săptămâna trecută, în mijlocul unei confruntări cu Moscova, Washingtonul s-a declarat îngrijorat de un proiect de reformă constituţională din Belarus care ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti în această ţară care se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

În mod similar, responsabili americani au estimat că exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate de Belarus au mers 'cu mult dincolo de normal' şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică rămasă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.

O ţară NATO anunţă că retrage toate trupele, în cazul unui conflict Rusia-Ucraina: Îi vom rechema pe toţi, până la ultimul soldat

Zoran Milanovic, preşedintele Croaţiei, a anunţat că ţara sa îşi va rechema militarii din forţele NATO din Europa de Est, în cazul unui conflict între Rusia şi Ucraina. "În calitatea mea de comandant şef am urmărit cu atenţie declaraţiile care indică faptul că NATO, deci nu o ţară, nu SUA, îşi creşte prezenţa în regiune şi trimite şi nave de recunoaştere. Noi nu avem nicio implicare în asta şi nu vom avea. Garantez! Croaţia nu va trimite trupe în cazul escaladării tensiunilor. Ba din contră, vom rechema toţi militarii, până la ultimul soldat croat", a declarat Milanovic, conform TASS. 

De ce a luat această decizie 

Preşedintele Croaţiei a spus, însă, că decizia sa nu are legătură nici cu Ucraina, nici cu Rusia, ci mai degrabă cu ceea ce el a descris drept "tendinţele SUA în politici publice, asumate de Joe Biden şi administraţia sa". Asta deşi Milanovic a întâmpinat cu bucurie venirea la putere a lui Biden. 

"În ceea ce priveşte securitatea internaţională, observ multă inconsistenţă şi, în practică, comportament periculos", a mai transmis Zoran Milanovic.  Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel