SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei
Un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei a fost înaintat Casei Albe, conform unei ştiri difuzate vineri de grupul media Bloomberg, preluat de Reuters.
Surse care au solicitat să nu le fie dezvăluită identitatea precizează că noile sancţiuni americane vor fi adoptate în cadrul reacţiei la atentatul din 2018, din Regatul Unit, cu agent neurotoxic Noviciok, împotriva unui fost agent secret rus.
Bloomberg precizează că sancţiunile au primit avizul Departamentului de Stat şi al Departamentului Trezoreriei SUA şi trebuie aprobate de preşedintele Donald Trump, înainte de a fi implementate.
Serghei Viktorovici Skripal este un fost colonel din Direcția Principală de Informații (GRU) a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Începând din anii 1990 și până la arestarea sa în decembrie 2004 a acționat ca agent dublu pentru serviciul de informații externe MI6 al guvernului Regatului Unit. A fost condamnat de un tribunal al Federației Ruse pentru înaltă trădare la 13 ani de detenție într-un lagăr de muncă. A fost eliberat în 2010 în cadrul unui schimb de spioni și s-a stabilit în Anglia; deține dublă cetățenie rusă și britanică. Fiica sa Iulia are cetățenie rusă și este domiciliată în Rusia iar în momentul otrăvirii se afla în vizită la tatăl său.
Asasinat la comandă
Guvernul britanic a acuzat Rusia de tentativă de asasinat și a anunțat o serie de măsuri punitive, inclusiv expulzarea de diplomați ruși. Evaluarea oficială britanică a fost adoptată de alte 28 de țări, care au procedat în același mod, iar Rusia a ripostat prin expulzarea unui număr egal de diplomați; cu totul, au fost expulzați 342 de diplomați. Rusia a respins acuzațiile și a sugerat că Regatul Unit ar fi responsabil pentru otrăvire.
Prezentând cazul Skripal în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, reprezentantul britanic a acuzat Rusia de „încălcare gravă a Convenției armelor chimice, prin omisiunea declarării programului noviciok. (...) Aceasta nu a fost o crimă obișnuită. A fost o utilizare ilegală a forței, o violare a Cartei Națiunilor Unite, baza ordinii legale internaționale." În dezbaterea care a urmat, reprezentantul Rusiei a respins acuzațiile și a sugerat că însuși guvernul britanic ar fi organizat atacul, într-un efort de a discredita Rusia:: „Nu a fost întreprinsă nici o cercetare sau dezvoltare sub titlul noviciok. (...) Foarte probabil, originea acestui agent sunt țările care au făcut cercetări asupra acestor arme, inclusiv Marea Britanie."
Victime colaterale
După trei săptămâni în condiție critică, Iulia și-a recăpătat cunoștința și a putut să vorbească; a fost externată la 12 aprilie 2018, iar Serghei care s-a aflat și el în condiție critică și-a recăpătat cunoștința la o lună după atacul toxic și a fost externat la 18 mai.
Două cazuri de otrăvire similare au fost înregistrate la data de 30 iunie 2018, în Amesbury, la numai 11 km depărtare de Salisbury. Doi cetățeni britanici, Charlie Rowley și Dawn Sturgess, au fost spitalizați de urgență; poliția a stabilit că fuseseră otrăviți cu un agent toxic noviciok de același tip ca cel utilizat în cazul Skripal. Sturgess a decedat la 8 iulie, iar Rowley și-a recăpătat cunoștința cu două zile mai târziu.
La 5 septembrie 2018, Crown Prosecution Service a anunțat că doi cetățeni ruși au fost numiți ca suspecți și puși sub acuzare pentru otrăvirea lui Serghei și Iulia Skripal.
Vezi și: Un an de la atacul cu Noviciok. Anunțul guvernului britanic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News