SUA nu vor să trimită instructori militari în Ucraina până nu se termină războiul. Un general explică de ce
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Statele Unite nu intenționează să trimită instructori militari în Ucraina și ar face acest lucru doar după încheierea războiului cu Rusia, a declarat luni generalul american de top, după ce Franța a deschis posibilitatea de a trimite trupe pentru a antrena forțele ucrainene, scrie Reuters.

La mai bine de doi ani de la începutul conflictului, rușii avansează încet în estul Ucrainei, profitând de lipsa de personal a ucrainenilor și de întârzierile de luni de zile în livrările de arme din partea Occidentului.

Acest lucru a ridicat întrebări despre ce ar mai putea face Statele Unite și aliații săi, dincolo de a furniza miliarde de dolari în armament și de a oferi informații și antrenament militar forțelor ucrainene din afara țării.

„În acest moment, nu există planuri de a aduce instructori americani în Ucraina,” a declarat generalul Charles Q. Brown, președintele Statului Major Întrunit al SUA, reporterilor.

„Odată ce acest conflict se va încheia și vom fi într-o situație mai bună, bănuiesc că vom putea aduce instructori înapoi,” a adăugat Brown.

Statele Unite aveau aproximativ 150 de instructori militari în Ucraina până când Rusia a invadat țara în februarie 2022.

Președintele francez Emmanuel Macron a deschis în februarie posibilitatea ca națiunile europene să trimită trupe în Ucraina.

De atunci, alți lideri europeni s-au opus public ideii, iar ministrul francez de externe a clarificat comentariile, spunând că Parisul ar putea trimite trupe în Ucraina pentru nevoi specifice, dar nu pentru a lupta în războiul împotriva Rusiei.

Diplomații francezi au declarat că ideea lui Macron a fost de a stârni dezbateri pe această temă, dar nu existau planuri concrete în această direcție.

Brown a vorbit alături de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după o reuniune a susținătorilor militari ai Ucrainei. Atât el, cât și Austin au subliniat necesitatea de a sprijini Kievul, care se confruntă cu o presiune crescândă din partea forțelor ruse în Harkov.

Pentagonul a respins o sugestie din partea fostului înalt oficial al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, către ABC News, ca președintele Joe Biden să renunțe la interdicția Ucrainei de a folosi armament american pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, de teamă că acest lucru ar putea duce la un conflict direct cu Moscova.

Brown crede că Ucraina nu a folosit sistemele de rachete tactice furnizate de SUA pe teritoriul rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel