SUA: Nu există restricţii privind vânzarea de echipamente agricole către Moscova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
SUA: Nu există restricţii privind vânzarea de echipamente agricole către Moscova / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
SUA: Nu există restricţii privind vânzarea de echipamente agricole către Moscova / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
SUA au declarat că nu vor interzice vânzarea de echipamente agricole către Rusia, negând din nou afirmaţiile Moscovei potrivit cărora sancţiunile occidentale - şi nu invadarea Ucrainei - sunt la originea crizei alimentare mondiale, relatează AFP.

Departamentul Trezoreriei, într-un document oficial privind scutirile de sancţiuni, a indicat că nu va opri tranzacţiile americane legate de producţia, vânzarea sau transportul de echipamente agricole. În conformitate cu regulile anterioare stabilite după invazia din 24 februarie, Trezoreria a indicat de asemenea că nu va interzice produsele agricole precum îngrăşămintele, nici dispozitivele medicale şi testele COVID -19.

Extinderea scutirilor 'reiterează faptul că sancţiunile SUA împotriva Rusiei în răspuns la războiul său neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei nu împiedică comerţul agricol şi medical', potrivit unui comunicat al Trezoreriei.

'Războiul lui Putin a sugrumat producţia alimentară şi agricolă şi el a folosit hrana ca armă de război'

 

'Războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin a sugrumat producţia alimentară şi agricolă şi el a folosit hrana ca armă de război', în special 'furtul de cereale şi material agricol blocând porturile de la Marea Neagră', menţionează documentul citat. Declaraţia survine după rare semne de progres între Rusia şi Ucraina în timpul discuţiilor din Turcia cu privire la posibilitatea de a lăsa transporturile de alimente să părăsească Ucraina.

Ucraina este unul dintre cei mai importanţi exportatori mondiali de grâu şi alte cereale, iar milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în porturile din regiunea Odesa de prezenţa navelor de război ruse şi a minelor, plasate de Kiev pentru a-şi apăra zonele de coastă. Cu toate acestea, preţurile alimentelor cresc în întreaga lume şi sporesc riscul de foamete, în special în Africa.

Citește și - În ce stadiu se află acordul de cereale dintre Ucraina și Rusia: ”Am văzut că părțile sunt dispuse să rezolve problema”

Deși Turcia, care medieză între părți, vorbește despre pași importanți înainte, Kievul continuă să se teamă că Moscova ar putea bombarda porturile și navele.

Ruta Mării Negre ar putea fi deblocată în scurt timp pentru a permite trecerea mărfurilor de cereale din Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de Guvernul turc, angajat în mediere între Kiev și Moscova, vorbind despre realizarea unui acord ”tehnic de bază” pentru înlăturarea blocajului porturilor și garantarea încă o dată a exporturilor de cereale.

Anunțul vine de la ministrul Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, în urma discuțiilor de la Istanbul dintre părți, blocate de luni de zile, după ce transporturile din Ucraina au fost blocate de invazia rusă la sfârșitul lunii februarie.

Acest lucru a avut un efect de undă, milioane de tone de grâu și porumb rămânând nemișcate în depozite, ducând la creșterea prețurilor la alimente și la situații grave în țările dependente de import, în special Orientul Mijlociu și Africa.

Printre detaliile tehnice dezvăluite de Akar se numără: crearea unui centru de coordonare la Istanbul unde vor fi prezenți reprezentanți ai tuturor părților, controale comune la punctele de ieșire și sosire din porturi și garantarea ”siguranței navigației pe rutele de transfer".

”Am văzut că părțile sunt dispuse să rezolve problema”, a spus Akar. Acordul final va fi coordonat cu Națiunile Unite și o altă întâlnire este programată săptămâna viitoare în Turcia pentru semnarea acordului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a limitat la a vorbi despre ”unele progrese” realizate de delegații săi în această problemă.

”Depunem într-adevăr eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piața mondială”, a spus Zelenskyi în discursul său nocturn, confirmând că detaliile vor fi convenite cu secretarul general al ONU.

Unul dintre nodurile care împiedică acordul se referă la teama Ucrainei de a deveni vulnerabilă la atacurile armatei ruse atunci când merge să îndepărteze minele care îi protejează porturile. Mine care între timp blochează și accesul la mare și împiedică plecarea navelor. Din acest motiv, delegații de la Kiev cer Moscovei să ofere garanții că nu va atinge porturile sau navele de cereale atunci când vor porni din nou. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel