SUA: Mii de oameni își pierd locurile de muncă din cauza inteligenței artificiale
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Pentru prima dată, inteligența artificială este văzută ca unul dintre motivele care stau la baza deciziilor companiilor americane de a reduce locurile de muncă. 

Companiile americane au eliminat peste 80.000 de locuri de muncă luna trecută, în creștere cu 20% față de luna aprilie, din motive precum condițiile pieței, restructurări, achiziții și inteligența artificială, potrivit unui raport al companiei de ajutor pentru reintegrare profesională Challenger, Gray & Christmas din Chicago.

Raportul spunea că în luna mai, 3.900 de persoane au fost disponibilizate din cauza inteligenței artificiale.

„Credem că inteligența artificială va provoca mai multe pierderi de locuri de muncă, deși suntem surprinși cât de repede a fost citată tehnologia drept motiv”, a declarat Andy Challenger, vicepreședinte senior al companiei de ajutor pentru reintegrare profesională, citat de revista Fortune. 

„Este incredibilă viteza cu care tehnologia evoluează și este adaptată”, a adăugat Challenger. 

Un sondaj recent, realizat de compania de software Krista, a constatat că majoritatea oamenilor cred că inteligența artificială le va afecta locurile de muncă la un moment dat. Dar, în timp ce doar 11% dintre angajații de la niveluri manageriale au spus că tehnologia le va afecta negativ munca, numărul aproape s-a dublat atunci când a fost vorba de ceilalți muncitori. 

La începutul lunii martie, Goldman Sachs a declarat, într-un raport, că 18% din toate locurile de muncă din întreaga lume și o pătrime din toate locurile de muncă din Statele Unite și Europa ar putea fi automatizate.

Raportul a constatat, de asemenea, că locurile de muncă, ale celor cu gulere albe, cum ar fi cele din sectoarele IT și finanțe, precum și cele administrative și juridice, au un risc mai mare de a fi înlocuite de inteligența artificială, decât cele care necesită muncă fizică.

Inteligența artificială poate automatiza sarcini precum scrierea codurilor și alte sarcini pentru care oamenii necesită ani de zile pentru a le învăța.

Cu acest tip de putere de calcul, unele companii consideră că este mai ieftin și mai eficient să angajeze inteligența artificială decât să angajeze oameni.

„Rămâne de văzut cum vor reacționa investitorii la acest tip de adoptare care costă locuri de muncă”, a spus Challenger, citat în continuare de revista Fortune, potrivit Wionews.com

VEZI ȘI: Greva profesorilor. Ciprian Zamfir, preşedintele UNSR: Salariile sunt foarte mici, dar elevii suferă cel mai mult. Statul ar trebui să se gândească / video https://www.dcnews.ro/greva-profesorilor-ciprian-zamfir-presedintele-unsr-salariile-sunt-foarte-mici-dar-elevii-sufera-cel-mai-mult-statul-ar-trebui-sa-se-gandeasca-video_918917.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel