SUA majorează ratele dobânzilor în ciuda turbulențelor pieței bancare
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Banca centrală a SUA a majorat din nou ratele dobânzilor, în ciuda temerilor că această mișcare ar putea adăuga turbulențe financiare după o serie de falimente bancare.  

Rezerva Federală și-a majorat rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, denumind sistemul bancar „sănătos și rezistent”, scrie BBC.

Dar a avertizat, de asemenea, că efectele falimentului bancar pot afecta creșterea economică în lunile următoare.

Fed a crescut costurile de împrumut în încercarea de a stabiliza prețurile.

Dar creșterea bruscă a ratelor dobânzilor de anul trecut a dus la tensiuni în sistemul bancar.

Două bănci din SUA - Silicon Valley Bank și Signature Bank - s-au prăbușit luna aceasta, parțial din cauza problemelor cauzate de ratele mai mari ale dobânzilor.

Există îngrijorări cu privire la valoarea obligațiunilor deținute de bănci, deoarece creșterea ratelor dobânzilor poate face ca obligațiunile respective să fie mai puțin valoroase.

Băncile tind să dețină portofolii mari de obligațiuni și, ca urmare, suferă de pierderi potențiale semnificative. Scăderile valorii obligațiunilor deținute de bănci nu reprezintă neapărat o problemă decât dacă acestea sunt forțate să le vândă.

Autoritățile din întreaga lume au spus că nu cred că eșecurile amenință stabilitatea financiară pe scară largă și că nu trebuie să distragă atenția de la eforturile de a ține inflația sub control.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană și-a majorat dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale.

Banca Angliei urmează să ia propria decizie privind rata dobânzii joi, la o zi după ce cifrele oficiale au arătat că inflația a crescut în mod neașteptat, în februarie, la 10,4%.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a spus că Fed a rămas concentrată în lupta sa împotriva inflației. El a descris banca din Silicon Valley ca fiind un „outlier” într-un sistem financiar puternic.

Dar el a recunoscut că frământările recente ar putea afecta creșterea economică, impactul total fiind încă neclar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel