Biden cere Congresului un buget al apărării de peste 770 de miliarde de dolari
Joe Biden urmează să ceară Congresului un buget al apărării de peste 770 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2023.
Preşedintele american Joe Biden urmează să ceară Congresului un buget al apărării de peste 770 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2023, care începe din 1 octombrie 2022, potrivit declaraţiilor a trei surse aflate la curent cu negocierile, relatează marţi Reuters, citat de Agerpres.
Un astfel de buget ar fi superior celui din ultimul an al preşedintelui Donald Trump
Un astfel de buget ar fi superior celui din ultimul an al preşedintelui Donald Trump, de 752,9 miliarde de dolari, însă apropiat de cel de 778 de miliarde din anul fiscal 2022.
Totuşi, congresmenii ar putea să-l suplimenteze, cum s-a întâmplat şi cu bugetul apărării acum în vigoare. Negocierile sunt în desfăşurare şi suma finală va fi anunţată în lunile următoare.
Care sunt principalele posturi de cheltuieli în bugetul american al apărării
Principalele posturi de cheltuieli în bugetul american al apărării privesc salariile, achiziţia de vehicule de luptă şi avioane multirol F-35, finanţarea programelor Departamentului Energiei pentru armele nucleare şi activităţile din sectorul apărării ale altor agenţii americane.
Conform uneia dintre surse, printre principalele priorităţi ale noului buget se numără construcţia de nave militare, dezvoltarea capabilităţilor spaţiale, a sistemelor de alertă pentru atacurile cu rachete şi modernizarea triadei de rachete balistice, respectiv rachetele cu lansare terestră, de pe submarine şi din bombardiere.
O altă sursă afirmă că modernizarea capabilităţilor nucleare americane este văzută ca un demers obligatoriu care se adaugă planurilor Pentagonului de a continua să investească în activitatea de cercetare şi dezvoltare a armelor destinate unor eventuale confruntări viitoare cu Rusia sau China.
Pentagonul are în vedere realizarea de economii prin retragerea unor arme vechi
Pentagonul are de asemenea în vedere realizarea de economii prin retragerea unor arme vechi, precum navele de luptă Littoral, a căror operare este costisitoare, sau a avioanelor de atac A-10, care după retragerea din Afganistan nu mai sunt foarte utile, devenind vulnerabile în faţa noilor mijloace luptă antiaeriană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News