Republica Moldova primește 42 de milioane de dolari din partea SUA
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Karolina Grabowska)
Ambasadorul SUA la Chişinău, Kent D. Logsdon, a anunţat că Washingtonul va acorda Republicii Moldova 42 de milioane de dolari.

Potrivit diplomatului american, aceste fonduri vor sprijini sectorul energetic pentru a rezolva problemele actuale şi "vor contribui la dezvoltarea unui viitor sector energetic mult mai sigur". În total, Republica Moldova a primit aproximativ 60 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui sector energetic durabil şi prietenos cu mediul, a adăugat el, scrie Rador, citând gazeta.ru.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, declara recent că SUA au solicitat Congresului SUA să aloce 1,1 miliarde de dolari pentru a sprijini sectorul energetic din Ucraina şi din Republica Moldova. El a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă susţinută anterior la Bucureşti. Potrivit acestuia, cererea respectivă a fost deja înaintată Congresului SUA.

Pe 10 noiembrie, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat, în cadrul unui briefing, că Statele Unite vor anunţa un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.  Potrivit acestuia, noul pachet de asistenţă militară pentru Kiev va include rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK (ADS), precum şi patru sisteme de apărare aeriană Avenger echipate cu rachete Stinger. 

Reamintim că bombardamentele Rusiei în Ucraina a provocat noi întreruperi masive de energie în Republica Moldova..

"Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă", scria Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, în urmă cu trei săptămâni, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel