Data actualizării:
Data publicării:

SUA injectează încă un trilion de dolari. Ce înseamnă măsurile pentru economia mondială

Autor: RMC | Categorie: Economie
WhatsApp

De la începutul pandemiei și până în prezent, Statele Unite au injectat deja 2,4 trilioane de dolari în economie. 

Parte din acești bani, mai exact 1,4 trilioane de dolari, au fost trimiși către persoanele fără loc de muncă, sub forma unor cecuri de 600 de dolari pe săptămână fiecare. Aceste ajutoare au rolul de a ajuta persoanele fără un loc de muncă stabil de a se întreține în perioada pandemiei și de a acoperi aproximativ 70% din salariul pe care îl primeau. 

Republicanii încearcă în prezent să introducă o lege în Senatul American pentru a mai introduce în economie încă 1 trilion de dolari, în planul de recuperare al economiei. Aceste măsuri vin împreună cu propunerea de demarare a unor lucrări de infrastructură, menite să relanseze economia în timpul pandemiei. 

Noul plan include de asemenea reducerea alocațiilor de 600 dolari la 200 de dolari, până la punerea în practică a unui sistem pentru a determina mai eficient împărțirea acestor bani. Autoritățile se tem că menținerea actualelor măsuri, ce expiră săptămâna aceasta, vor duce la o descurajare a forței de muncă, întrucât două treimi din persoanele care primesc în prezent aceste alocații realizează venituri mai mari decât cele pe care le realizau atunci când erau angajați. 

Noul plan al Republicanilor alocă bugetelor școlare 100 de miliarde de dolari, dar dorește și o implementare legislativă prin care să protejeze societățile de cererile angajaților legate de pandemie. 

În partea opusă, Democrații au venit cu o propunere de plan de relansare pentru încă 3 trilioane de dolari, care conține măsuri mult mai sociale. Ei critică reducerea alocațiilor acordate persoanelor fără loc de muncă, dar și propunerea legislativă de a ocroti angajatorii. Prin planul democrat se dorește acordarea unui sprijin sporit guvernelor locale, care au avut încasări bugetare mult mai reduse din cauza pandemiei. 

Totuși, chiar dacă aceste lucruri sunt benefice pentru cetățenii americani, ce înseamnă aceste măsuri pentru economia mondială?

Efectele cele mai profunde se vor simți cel mai probabil peste câteva luni atunci când inserția de capital va fi fost completată fie cu 1 fie cu 3 trilioane de dolari. Dolarul a scăzut deja pe bursele de valori din toată lumea și în continuare rămâne moneda de referință atât pentru tranzacțiile bursiere cât și pentru conversia altor bunuri cum ar fi aurul sau petrolul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel