SUA îndeamnă China să „nu mai repete minciunile Rusiei”
Pe 4 iulie, ambasadorul SUA în China a criticat Ministerul de Externe chinez pentru răspândirea „propagandei ruse”, negând afirmația Beijingului că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a instigat războiul Rusia-Ucraina.
Vorbind la Forumul Mondial pentru Pace de la Beijing, ambasadorul american Nicholas Burns a numit războiul rus împotriva Ucrainei „cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale globale” și a susținut că China a „captat” dezinformarea rusă.
„Sper ca purtătorii de cuvânt ai ministerului chinez de Externe să înceteze să acuze NATO că a început acest război. Aceasta este propagandă rusă”, a spus Burns pe forum, potrivit Bloomberg.
„Sper că purtătorii de cuvânt ai Ministerului de Externe nu vor mai spune minciuni despre laboratoarele americane de arme biologice, care nu există în Ucraina”, a spus el. „Toate minciunile au venit din Rusia. Din păcate, acest lucru a fost preluat de chinezi.”
Burns a spus că invazia Ucrainei de către Rusia nu numai că a dus la pierderea a nenumărate vieți nevinovate în Ucraina, ci a și epuizat aprovizionarea globală cu alimente.
„Adevărul este că blocați porturile ucrainene, bombardați în mod intenționat centrele de cereale și agricole ucrainene, iar acest lucru privează restul lumii de cerealele necesare în această criză alimentară”, a remarcat el, făcând referire la Rusia.
Răspunsul ambasadorului rus
Ambasadorul Rusiei în China, Andrey Denisov, a respins afirmațiile lui Burns, susținând că NATO a fost implicată în războiul cu Rusia „prin împuterniciri”. El a negat, de asemenea, afirmațiile conform cărora exporturile de cereale ucrainene au fost blocate de Rusia.
„Practic, colegii noștri de aici din China spun că știu clar unde sunt rădăcinile crizei din Ucraina”, a declarat el la Forumul Mondial pentru Pace de la Beijing, potrivit South China Morning Post.
„China are o relație bună cu Ucraina. Și aici sper că, într-un fel, China poate trimite un fel de semnal către vecinii noștri pentru a fi mai realiști”, a adăugat el.
Adresându-se reporterilor, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a respins remarcile lui Burns și a spus că „China și-a făcut întotdeauna judecata independent” despre războiul Rusia-Ucraina.
„SUA, nu China, au răspândit dezinformarea și au spus minciuni”, a relatat Zhao, menționând că Statele Unite „datorează lumii o explicație” cu privire la biolaboratoarele sale din Ucraina.
Rusia a cerut anterior ca Ucrainei să i se interzică aderarea la NATO. Ambasadorul rus Mihail Galuzin a declarat în februarie că aderarea Ucrainei la NATO va intensifica amenințarea militară a alianței la adresa securității ruse.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat ulterior în martie că țara sa nu va deveni membră a alianței militare, deși NATO a furnizat armatei ucrainene arme și muniție.
Relațiile Rusia-China
China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie 2022, susținându-se reciproc în conflictele dintre ele și Ucraina/ Taiwan cu promisiunea de a spori colaborarea împotriva Occidentului.
Cele două națiuni au lansat o declarație comună în care subliniază intenția liderilor lor „de a contracara amestecul forțelor externe în afacerile interne ale țărilor suverane sub orice pretext, de a se opune revoluțiilor de culoare și de a spori cooperarea în domeniile menționate mai sus”.
Rusia a declarat că recunoaște Taiwanul ca „o parte inalienabilă a Chinei” și respinge independența insulei „sub orice formă”, în timp ce Beijingul a sprijinit opoziția Rusiei la extinderea NATO, potrivit declarației comune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News