SUA, în alertă din cauza balonului "spion". Trei aeroporturi au fost închise din motive de securitate. UPDATE: Video cu momentul în care balonul chinez este doborât
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
SUA, în alertă din cauza balonului "spion". Trei aeroporturi au fost închise din motive de securitate / Foto: Pixabay, de Skitterphoto
SUA, în alertă din cauza balonului "spion". Trei aeroporturi au fost închise din motive de securitate / Foto: Pixabay, de Skitterphoto
Trei aeroporturi din SUA au fost închise din motive de securitate.

UPDATE:

Washingtonul a doborât sâmbătă balonul chinez care survola de câteva zile Statele Unite, au informat mai multe mass-media americane, relatează Agerpres, citând Reuters şi AFP.

Balonul, despre care Pentagonul susţine că era un balon spion, a fost doborât de armata americană în largul coastei de est a Statelor Unite, potrivit Fox News şi CNN.

Preşedintele american, Joe Biden, i-a felicitat sâmbătă pe piloţii care au doborât "cu succes" balonul chinez care survola Statele Unite de câteva zile, notează AFP.

"Am ordonat Pentagonului miercuri să-l doboare cât mai curând posibil (...) Vreau să îi felicit pe piloţii care au făcut-o", le-a declarat jurnaliştilor liderul de la Casa Albă.

Știrea inițială:

Traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de "securitate naţională", a anunţat sâmbătă Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA), pe fondul controverselor legate de prezenţa unui balon chinez în spaţiul aerian al ţării, relatează Agerpres, citând  AFP.

"FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării", a indicat FAA într-un comunicat.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor "ocupa" de balonul chinez care a intrat în spaţiul aerian al SUA, fără a da mai multe detalii.

Potrivit presei americane, balonul chinez, despre care Pentagonul susţine că este un balon "spion", a fost observat sâmbătă deasupra Carolinei de Nord, pe coasta de est a Statelor Unite.

Beijingul a recunoscut că este un dispozitiv venit din China



Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o "aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice".

Aparatul ar fi "deviat de la traiectoria sa", a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând "regretele" ţării sale pentru această încălcare "involuntară" a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

Până acum s-a decis ca balonul să nu fie doborât din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel