Data publicării:

SUA impune sancțiuni politicienilor georgieni responsabili de legea ”agenților străini”. Ce îi vizează

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol ce sancțiuni îi vizează pe politicienii georgieni care sunt responsabili de legea ”agenților străini”.

Alegeri prezidentiale 2024

Politicienii și oficialii din Georgia, responsabili de promovarea proiectului de lege controversat care ar cataloga ONG-urile și instituțiile media finanțate de Occident drept „agenți străini”, vor avea interdicții de viză, a confirmat vineri Departamentul de Stat al SUA.

Departamentul de Stat va efectua, de asemenea, o revizuire cuprinzătoare a cooperării bilaterale dintre SUA și Georgia, în cadrul căreia această țară primește în prezent un sprijin militar și economic semnificativ.

Într-o declarație, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că noua legislație georgiană, prezentată de partidul de guvernământ Visul Georgian, „ar înăbuși exercitarea libertăților de asociere și de exprimare, ar stigmatiza organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și ar împiedica organizațiile media independente”.

Ca urmare, a spus el, Washingtonul va impune restricții de călătorie celor „complici la subminarea democrației în Georgia”, precum și membrilor familiilor acestora și altor persoane „responsabile pentru suprimarea societății civile și a libertății de întrunire pașnică în Georgia printr-o campanie de violență sau intimidare”.

Reconsiderarea proiectului de lege

Blinken a declarat că SUA speră că „liderii Georgiei vor reconsidera proiectul de lege și vor lua măsuri pentru a merge mai departe cu aspirațiile democratice și euroatlantice ale națiunii lor”, adăugând că acțiunile viitoare vor determina următorii pași ai Washingtonului.

Proiectul de lege privind agenții străini, care se va aplica oricărei organizații care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate, este așteptat să fie adoptat miercuri printr-un vot final în parlament. Cel mai important organism juridic al Consiliului Europei a avertizat că aceste măsuri radicale pot fi folosite în mod abuziv pentru a reduce la tăcere grupurile critice la adresa statului și seamănă cu reguli similare folosite de Rusia lui Vladimir Putin pentru a închide grupurile societății civile. UE a declarat că va distruge perspectivele de aderare ale Georgiei, la doar șase luni după ce aceasta a primit statutul de candidat.

Spre deosebire de legea americană privind înregistrarea agenților străini, Foreign Agent Registration Act (FARA), simpla primire de venituri din străinătate ar fi suficientă pentru a fi catalogată drept „organizație care urmărește interesele unei puteri străine”, indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu. Combinată cu o nouă propunere de interzicere a „propagandei LGBT” și cu retorica tot mai anti-occidentală din partea partidului Visul Georgian, există temeri că țara dă înapoi în ceea ce privește drepturile omului.

Protecție împotriva influenței străine

Partidul de guvernământ insistă că legea este necesară pentru a se proteja împotriva influenței străine, acuzând în același timp ONG-urile susținute de Occident că încearcă să organizeze o lovitură de stat împotriva guvernului ales. Zeci de mii de georgieni au ieșit pe străzile capitalei Tbilisi pentru a protesta împotriva acestei măsuri, în timp ce poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a încerca să-i disperseze, arestând violent activiști și politicieni din opoziție.

Decizia Departamentului de Stat al SUA reflectă cererile formulate în proiectele de lege prezentate în ultimele zile atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat. Cele două seturi de propuneri legislative au solicitat introducerea de sancțiuni pentru partidul Visul Georgian, precum și oferirea de stimulente în cazul în care guvernul renunță la proiectul de lege privind agenții străini, conform POLITICO.

Într-o declarație, partidul Visul Georgian a afirmat că eforturile reprezintă un „șantaj” și a îndemnat UE să înceapă discuțiile de aderare cu țara, așa cum a făcut-o cu Ucraina și Moldova.

Într-o mișcare extraordinară joi, premierul Irakli Kobakhidze a acuzat UE că l-a amenințat cu soarta liderului slovac Robert Fico, care a fost împușcat la începutul acestei luni și despre care Kobakhidze a afirmat că a fost ținta unui complot al serviciilor de informații. Comisarul UE pentru Extindere, Olivér Várhelyi, a emis între timp o declarație în care afirmă că cuvintele sale au fost „scoase din context”. Kobakhidze nu a furnizat nicio dovadă pentru a-și susține acuzațiile, iar opoziția georgiană le-a catalogat drept „teorii ale conspirației dubioase”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel