Îngrijorare în rândul republicanilor. Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor: "Am decis să părăsesc Camera la sfârşitul acestui an pentru a sluji America în alte feluri"
Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a anunțat în cadrul unui articol în Wall Street Journal că va părăsi Congresul la sfârşitul acestui an.
Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy, demis la începutul lui octombrie, a afirmat miercuri că va părăsi Congresul la sfârşitul acestui an, decizie care a stârnit îngrijorări în rândul colegilor săi republicani cu privire la viitorul majorităţii restrânse şi divizate pe care o deţin, relatează Reuters.
Anunţul său a intervenit în contextul în care Congresul se luptă să avanseze într-o serie de proiecte legislative extrem de importante, inclusiv bugetul pentru anul fiscal 2024 pe care Congresul trebuie să-l adopte până pe 19 ianuarie pentru a evita un "shutdown" (oprirea finanţării administraţiei federale a SUA - n.r.).
Această sarcină reprezintă un test periculos pentru succesorul lui McCarthy, Mike Johnson, conservator creştin cu relativ puţină experienţă de conducere, care a obţinut funcţia după mai multe săptămâni de lupte interne acerbe în rândul republicanilor.
"Am decis să părăsesc Camera (reprezentanţilor) la sfârşitul acestui an pentru a sluji America în alte feluri", a scris McCarthy, în vârstă de 58 de ani, într-un articol în Wall Street Journal.
"Pare frecvent că, cu cât face mai mult Washingtonul, cu atât e mai rău pentru America", a adăugat McCarthy, care a fost îndepărtat din funcţia de speaker de republicani din "linia dură".
Plecarea fostului lider de partid ar putea submina speranţele republicanilor de a menține majoritatea la anul
Kevin McCarthy a fost demis în urma unei moţiuni prezentate de colegul său de partid Matt Gaetz, care i-a reproşat că i-a făcut preşedintelui democrat Joe Biden prea multe concesii în acordul provizoriu încheiat atunci pentru evitarea unui "shutdown".
Plecarea fostului lider de partid şi campion al strângerii de fonduri, care i-a ajutat pe republicani să preia controlul asupra Camerei în 2022, ar putea submina speranţele partidului de a-şi menţine această majoritate anul viitor.
Deşi reprezintă un district ferm republican din California, plecarea sa va restrânge şi mai mult majoritatea deja firavă de 221-213 a republicanilor, în contextul în care Congresul încearcă să evite un shutdown la mijlocul lunii ianuarie.
Conform legislaţiei din California, trebuie să aibă loc un scrutin special în termen de 126 până la 140 de zile din momentul în care este convocat de guvernatorul statului.
McCarthy se alătură şirului de republicani care au părăsit Camera reprezentanţilor, unde partidul ar putea rămâne cu o marjă de un singur vot pentru adoptarea legilor, la începutul anului 2024, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News