SUA deschide uşile pentru ruşii care fug de mobilizare: Pot solicita azil. Fiecare cerere în parte va fi examinată
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Cetăţenii ruşi care fug de mobilizarea în războiul din Ucraina pot cere azil în SUA, anunţă Casa Albă. 

Cetăţenii ruşi care se fug de mobilizare pot solicita azil în Statele Unite, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Considerăm că, indiferent de naţionalitatea lor, ei pot solicita azil în SUA şi fiecare cerere în parte va fi examinată", a spus Jean-Pierre.

Autorităţile americane îi salută "pe toţi cei care solicită azil", a adăugat secretarul de presă al Casei Albe. Din declaraţiile oficialului american nu rezultă că ruşilor care fug de mobilizare li se va acorda un regim prioritar sau condiţii speciale pentru acordarea azilului. Autorităţile germane au declarat că, în anumite circumstanţe, sunt dispuse să acorde azil celor care fug din armata rusă şi "oponenţilor regimului Putin".

Mobilizarea în Rusia a fost anunţată pe 21 septembrie. Din acea zi şi până în momentul de faţă, mii de ruşi au părăsit ţara. Doar prin Kazahstan, Georgia, Mongolia şi Finlanda vecine cu Rusia au plecat aproape 200 de mii de ruşi. Unele ţări membre UE - în special Letonia şi Republica Cehă - au declarat că nu vor elibera vize ruşilor care fug de mobilizare. La rândul său, Comisia Europeană a anunţat că Uniunea Europeană trebuie să garanteze dreptul de intrare pentru ruşii care solicită azil, în contextul mobilizării, scrie Rador. 

Ruşii care stau la cozi pentru a trece graniţa în Georgia primesc citaţii de mobilizare 

Ruşii care se încadrează în criteriile de mobilizare şi care doresc să părăsească Rusia pe la punctul de trecere a frontierei Verhni Lars, de la graniţa cu Georgia, primesc citaţii - anunţă Agenţia de presă TASS, care citează Serviciul de presă al Guvernului Osetiei de Nord.

"La graniţa cu Georgia, există un grup de lucru care se ocupă de mobilizare, din care fac parte reprezentanţi ai comisariatului militar şi autorităţilor. Ei verifică dacă persoanele care pleacă se încadrează în criteriile de mobilizare. Dacă corespund şi există informaţii care confirmă acest fapt, atunci în acest caz li se înmânează o citaţie", a specificat un interlocutor citat de agenţia TASS.

Serviciul de frontieră al FSB din Republica Osetia de Nord-Alania a anunţat că transportoarele blindate au fost aduse la punctul de trecere a frontierei Verhni Lars, de la graniţa dintre Federaţia Rusă şi Georgia, în cazul în care oamenii care stau la coadă decid să treacă cu forţa graniţa, relatează RBC.

"Transportoarele blindate au fost aduse acolo, dar nu vor interveni şi nici nu vom înfiinţa un nou punct de control, ele sunt pregătite să intervină în cazul în care rezerviştii vor să treacă ilegal punctul de control şi să părăsească ţara, fără a îndeplini nicio formalitate la frontieră. Doar în acest scop. Nu vor fi înfiinţate noi puncte de control... Punctul de control Verhni Lars funcţionează în regim obişnuit, nu au fost introduse restricţii de ieşire pentru cetăţenii de sex masculin de vârstă militară", a declarat o sursă din cadrul Serviciului de frontieră rus pentru Agenţia de presă RBC.

Liderul autoproclamatei republici Osetia de Nord, Serghei Meneailo, a afirmat că ar putea fi introdusă starea de urgenţă în regiunea de la graniţa cu Georgia. Potrivit Agenţiei de presă RIA NOVOSTI, Meneailo a făcut acestă declaraţie la emisiunea Soloviov Live.

"Începând de ieri (marţi n.r.), am desfăşurat un grup operativ de consolidare a pazei şi securităţii la punctul de control Verhni Lars ... situaţia este acum în curs de evaluare şi, cel mai probabil, vom decide să introducem starea de urgenţă parţială, să se desfăşoare acolo un punct de cazare temporară, pentru că acolo sunt atât femei, cât şi copii, dar prioritatea noastră sunt bărbaţii din aproape toate regiunile", a spus Meneailo.

Conducerea autoproclamatei republici Osetia de Nord intenţionează să restricţioneze accesul în republică pentru vehiculele din alte regiuni, restricţia nu-i va afecta pe locuitorii republicii. Serviciul de presă al guvernului autoproclamatei republici Osetia de Nord a explicat că a fost luată această decizie, din cauza cozilor mari formate de mijloacele de transport de tranzit şi de cetăţenii care doresc să plece în Georgia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel