Data publicării:

SUA dau undă verde Arabiei Saudite să facă pace cu rebelii Houthi din Yemen

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
SUA ar fi dat undă verde Arabiei Saudite pentru a relua negocierile de pace cu rebelii Houthi din Yemen, în speranța că acest lucru va ajuta la calmarea situației din regiune și va deschide calea pentru o normalizare a relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel.

Această decizie vine în contextul în care Houthi au intensificat atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie, provocând o scădere dramatică a comerțului maritim și o creștere a costurilor de asigurare, scrie The Guardian.

În ciuda acestor atacuri, trimisul special al ONU pentru Yemen, Hans Grundberg, și-a exprimat încrederea că o soluție pașnică și justă este încă posibilă și a îndemnat la reluarea negocierilor de pace.

Cu toate acestea, guvernul yemenit recunoscut de ONU, cu sediul în Aden, a exprimat îngrijorări cu privire la foaia de parcurs propusă de ONU și a cerut o serie de condiții prealabile pentru a o accepta, inclusiv o încetare a focului monitorizată de ONU și încetarea atacurilor Houthi asupra navelor.

Foaia de parcurs a ONU reflectă în mare măsură discuțiile private anterioare dintre saudiți și Houthi, inclusiv plăți compensatorii către Houthi pentru salariile publice neplătite și o creștere a resurselor furnizate nordului Yemenului.

Arabia Saudită, simțind un impas militar între marina americană și Houthi, pare nerăbdătoare să pună capăt implicării sale în Yemen, chiar dacă acest lucru lasă guvernul din Aden, susținut de saudiți, ca fiind perceput ca un perdant în acest proces.

Statele Unite par să fie mai deschise la dorința saudiților de a încheia conflictul din Yemen, deoarece au nevoie de sprijinul saudiților pentru a pune capăt conflictului din Gaza și pentru a facilita un pact de apărare între SUA și Arabia Saudită, precum și o normalizare a relațiilor cu Israel.

Oficialii britanici, pe de altă parte, favorizează o abordare mai dură față de Houthi, considerând că semnarea unui acord de pace benefic pentru aceștia este nejustificată.

Situația umanitară din Yemen rămâne gravă, cu milioane de oameni dependenți de ajutorul umanitar și cu un deficit major de finanțare pentru planul de răspuns umanitar al ONU pentru 2024.

Amr al-Bidh, un înalt oficial al Consiliului Tranzițional Sudic, a criticat Occidentul pentru că nu a reușit să implementeze o strategie cuprinzătoare pentru a reduce influența Houthi și a subliniat necesitatea unei abordări mai transparente și a unor garanții externe pentru un armistițiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel