SUA cumpără alte 105 milioane de doze de vaccin Pfizer pentru toamna acestui an
Administraţia americană a anunţat miercuri că a cumpărat 105 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 produse de alianţa Pfizer-BioNTech, care vor fi livrate în Statele Unite în toamna acestui an, transmite AFP.
Noul contract, în valoare de 3,2 miliarde de dolari, include vaccinuri cu dozaje diferite: pentru bebeluşi, pentru copiii mici şi pentru adolescenţi/adulţi. Loturile ce vor fi furnizate ar putea să includă şi versiuni special dezvoltate împotriva variantei Omicron, aşa cum i-a recomandat marţi Guvernului un grup de experţi.
Livrările ar trebui să înceapă spre sfârşitul verii
Livrările ar trebui să înceapă spre sfârşitul verii şi să continue pe durata lunilor următoare, au anunţat miercuri companiile Pfizer şi BioNTech. Acordul, semnat cu departamentele de Apărare şi de Sănătate, include şi opţiunea de a achiziţiona până la 300 de milioane de doze.
'Administraţia Biden-Harris este hotărâtă să facă tot ce poate pentru a face vaccinurile să rămână gratuite şi accesibile pe scară largă pentru toţi americanii - şi acesta este un pas important prin care ne pregătim pentru această toamnă', a declarat într-un comunicat secretarul de stat pentru Sănătate, Xavier Becerra.
Preşedintele Joe Biden a cerut Congresului să voteze un nou plan de finanţare pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, în valoare de 23,5 miliarde de dolari...
Preşedintele Joe Biden a cerut Congresului să voteze un nou plan de finanţare pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, în valoare de 23,5 miliarde de dolari, însă noua dispoziţie legislativă nu a fost încă adoptată. Astfel, guvernul federal american 'a fost obligat să realoce 10 miliarde de dolari din fonduri existente, sărind peste miliardele de dolari dedicate răspunsului împotriva COVID-19, a precizat comunicatul publicat de Departamentul pentru Sănătate.
Casa Albă anunţase în urmă cu câteva săptămâni că vaccinurile anti-COVID-19, fără o nouă finanţare, nu vor mai putea fi acordate în regim de gratuitate decât persoanelor din categoriile de risc. Potrivit DPA, vaccinul Pfizer-BioNTech special dezvoltat împotriva Omicron este examinat în prezent de experţii de la Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA).
CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că noul contract semnat cu administraţia de la Washington îi va ajuta pe rezidenţii americani să aibă acces la vaccinuri care asigură o bună protecţie împotriva variantelor actuale şi viitoare ale noului coronavirus. Studiile clinice dedicate vaccinului adaptat la Omicron au furnizat până acum rezultate pozitive, a anunţat grupul farmaceutic Pfizer.
Citește și - SUA îşi consolidează campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei
Autorităţile sanitare americane au anunţat marţi distribuirea imediată a 56.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei - de cinci ori mai mult decât numărul de doze deja distribuite - în zonele cu transmitere virală puternică, informează AFP.
Până acum, vaccinarea era propusă doar pentru persoanele care prezentau o expunere cunoscută la această boală. Autorităţile sanitare americane recomandă de acum înainte ca vaccinurile să fie administrate şi 'persoanelor expuse recent la variola maimuţei care ar fi putut să nu fie identificate prin anchete epidemiologice şi prin căutarea contacţilor', a anunţat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie sanitară din Statele Unite.
Sunt vizaţi, de exemplu, bărbaţii implicaţi în relaţii sexuale cu alţi bărbaţi care au avut recent mai mulţi parteneri sexuali într-un spaţiu în care prezenţa variolei maimuţei este cunoscută sau într-o zonă în care această maladie se propagă. Aproximativ 4.700 de cazuri au fost detectate de la începutul lunii mai la nivel mondial, dintre care 306 în Statele Unite, însă niciunul nu a fost mortal până în prezent, a precizat Rochelle Walensky.
Cunoscută la oameni încă din 1970, variola maimuţei este considerată o boală mai puţin periculoasă şi mai puţin contagioasă decât 'verişoara' sa, variola umană, eradicată în 1980. Maladia este endemică în mai multe ţări din Africa Centrală şi Africa de Vest.
Guvernul american a distribuit până acum peste 10.000 de doze de vaccin şi a distribuit marţi alte 60.000 de doze suplimentare de vaccin Jynneos, a declarat David Boucher, de la Departamentul american de sănătate şi servicii sociale (HHS). Vaccinul Jynneos se administrează în două doze. Autorităţile americane au dat asigurări spunând că vor avea la dispoziţie 240.000 de doze suplimentare în săptămânile imediat următoare.
Colectivităţile locale pot de asemenea să comande vaccinul de mai veche generaţie ACAM2000, de care autorităţile dispun în cantităţi mai mari, dar care nu este recomandat pentru toate categoriile de public din cauza efectelor sale secundare. Potrivit specialiştilor în sănătate, numărul real al cazurilor de variola maimuţei din Statele Unite ar putea fi mult mai mare decât cel anunţat în statisticile oficiale. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News