SUA cer Israelului și palestinienilor să renunțe la provocările care pot reaprinde conflictul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
SUA au cerut miercuri Israelului şi palestinienilor să „evite provocările'' care ar putea reaprinde conflictul, după ce statul evreu a autorizat un marş controversat al militanţilor israelieni de extremă dreaptă la Ierusalim.

Conform Agerpres, Ned Price a făcut anunțul. „Este important ca toate părţile să se abţină de la luarea deciziilor care exacerbează tensiunile şi să ia în mod activ măsuri pentru a evita provocările şi escaladările", a declarat presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. Guvernul israelian a autorizat marţi desfăşurarea, pe 15 iunie, a acestui marş controversat, în timp ce mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a ameninţat cu o nouă escaladare dacă acest marş va avea loc. Întrebat despre această decizie israeliană, Ned Price a vorbit despre o situaţie delicată, afirmând că nu doreşte să pună lumina reflectoarelor în mod inutil asupra unui anumit eveniment.

„Am văzut cu toţii ceea ce a precipitat cel mai recent focar de violenţă. Continuăm să vorbim în privat, să avem un dialog privat cu israelienii şi palestinienii şi cu alte părţi din regiune pentru a evita decizii care exacerbează aceste tensiuni", a spus el. Apelurile s-au înmulţit pentru a interzice acest eveniment care ar putea reaprinde tensiunile. Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a cerut marţi Israelului şi mişcării Hamas să se abţină de la provocări şi să dea dovadă de reţinere pentru a contribui la consolidarea armistiţiului intrat în vigoare pe 21 mai.

O jurnalistă Al Jazeera a fost arestată în timpul protestelor din Israel

O corespondentă Al Jazeera a fost arestată sâmbătă în timpul unei manifestaţii în cartierul arab Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est, informează Agerpres, citând dpa.

Xavier Abu Eid din partea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) a acuzat forţele de poliţie israeliene că atacă echipa TV şi îi distruge echipamentul. Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat că jurnalista Al Jazeera a atacat fizic forţele de securitate care încercau să disperseze demonstraţia şi că a refuzat să se identifice. În înregistrările video ale incidentului se poate vedea însă că jurnalista Givara Budeiri purta o vestă pe care scria "Presă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel