SUA cer daune de 1,4 miliarde de dolari Iranului. Iată motivul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
După mai bine de 10 ani, Statele Unite ale Americii cer daune de peste 1,4 miliarde de dolari Iranului. 

Un tribunal din Statele Unite a ordonat guvernului Iranului să plătească peste 1,4 miliarde de dolari drept daune punitive și compensatorii familiei unui fost agent FBI. Acesta ar fi dispărut în timpul unei vizite pe o insulă iraniană în urmă cu peste 10 ani.

Într-un ordin emis săptămâna trecută, la sfârșitul anului trecut, judecătorul de district american Timothy Kelly a declarat că a adoptat recomandarea unui expert special ca familiei lui Robert Levinson să i se acorde daune compensatorii de 107 milioane de dolari. Judecătorul a acordat despăgubiri punitive de 1,3 miliarde de dolari. Instanța a citat cazul lui Otto Warmbier, un student american care a murit în 2017, la scurt timp după ce a fost eliberat din captivitate în Coreea de Nord, pentru a decide acordarea unei cantități semnificative de daune punitive familiei lui Levinson.

„Comportamentul Iranului este, de asemenea, unic, dat fiind că, în mod uimitor, a răpit fără avertisment un fost agent special FBI și DEA, l-a torturat, l-a ținut captiv timp de 13 ani și până în prezent refuză să recunoașteți responsabilitatea. Soția și copiii săi, soții și copiii lor, păstrând în viață amintirea lui Levinson, au trebuit să-și continue viața fără să știe ce destin a avut acesta”, a spus Kelly.

Ce spune familia lui Levinson?

„Această judecată este primul pas în urmărirea justiției pentru Robert Levinson, un patriot american care a fost răpit și supus unei suferințe de neimaginat de mai bine de 13 ani. Până acum, Iranul nu a atras consecințe pentru acțiunile săvârșite. Decizia judecătorului nu-l va aduce pe Bob acasă, dar sperăm că va servi drept avertisment împotriva luării ulterioare de ostatici de către Iran”, au precizat reprezentanții familiei.

Un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la ONU nu a răspuns la întrebări privind cazul lui Robert Levinson. Tensiunile rămân mari între SUA și Iran pe fondul campaniei de presiune maximalistă a președintelui Donald Trump asupra programului nuclear de la Teheran.

Deși SUA și Iranul nu au avut relații diplomatice după evenimentele nefericite de la ambasada SUA, din 1979, de la Teheran, statul american deține miliarde de dolari în active iraniene înghețate care ar putea fi folosite pentru a plăti familia lui Levinson, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel