Data publicării:

SUA avertizează Europa cu privire la rolul Chinei în sprijinirea războiului Rusiei: ”Chinezii ar fi complici în mod clandestin”

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află mai multe despre avertismentul Statelor Unite ale Americii pentru Europa.

Alegeri prezidentiale 2024

Statele Unite își intensifică eforturile diplomatice pentru a convinge Europa de amploarea rolului Chinei în sprijinirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Și, potrivit celui de-al doilea cel mai înalt responsabil din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Europa își înăsprește acum poziția față de Beijing.

Kurt Campbell, secretar de stat adjunct al Statelor Unite ale Americii, a înmânat avertismentul, săptămâna aceasta, diplomaților europeni din NATO cu „cât mai multe detalii și precizări posibile”. Vizita sa a avut loc înainte de marele summit al liderilor NATO de la Washington din iulie, la care se așteaptă ca alianța să trimită un mesaj serios Beijingului.

„Este corect să spunem că obiectivul general al Chinei a fost nu doar să sprijine Rusia, ci și să minimalizeze acest lucru în mod public și să încerce să mențină legături diplomatice și comerciale normale cu Europa”, a declarat Campbell unui grup restrâns de instituții media, inclusiv POLITICO, în timpul unei vizite la Bruxelles, miercuri.

Relația cu China

„Și cred că ceea ce ne-a încurajat ieri, în cadrul discuțiilor de la CNA (n.r. Consiliul Nord-Atlantic, principalul organism politic de luare a deciziilor în cadrul NATO), a fost faptul că multe țări europene au vorbit clar, cu opinia că ar fi imposibil să menținem o relație normală cu China dacă, în același timp, chinezii ar fi complici, în mod clandestin, la cel mai destabilizator război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus Campbell.

Campbell a descris ajutorul acordat de Beijing Rusiei în ultimele 18-24 de luni ca fiind „profund îngrijorător”.

„Vreau să subliniez faptul că ceea ce am văzut din partea Chinei către Rusia nu este o situație singulară sau câteva firme necinstite implicate în sprijinirea Rusiei. Acesta este un efort susținut și cuprinzător, susținut de conducerea Chinei, care este conceput pentru a oferi Rusiei tot sprijinul din spatele scenei, ceea ce îi va permite să reconstituie elemente ale forței lor militare, rachetele lor cu rază lungă de acțiune, UAV-urile (n.r vehicule aeriene fără pilot), unele dintre capacitățile lor de urmărire a mișcărilor pe câmpul de luptă, artileria cu rază lungă de acțiune și altele”, a declarat Campbell.

„Acesta este un efort care a fost conceput pentru a fi în mare parte ascuns”, a precizat secretarul adjunct.

Tarifele pentru vehiculele electrice

În afară de războiul cu Rusia, celălalt punct de interes comun pentru SUA și UE a fost reprezentat de supracapacitatea Chinei în ceea ce privește comerțul.

La începutul acestei luni, administrația Biden a cvadruplat tarifele pentru vehiculele electrice chinezești la 100%. Se așteaptă ca și Comisia Europeană să înceapă să impună tarife în curând.

Firmele europene - de la giganții auto germani la producătorii francezi de coniac - au făcut apel la țările lor să nu meargă pe calea unui război comercial cu China, de teamă să nu piardă accesul pe piață în cazul în care autoritățile chineze ar lua măsuri punitive ca represalii.

Campbell a citat incertitudinile economice ale Chinei ca fiind un motiv pentru care Beijingul ar putea să nu riposteze împotriva Europei - în cazul în care se impun tarife vamale - la fel de riguros ca în trecut.

„În contextul actual, cred că China este conștientă de unele dintre vulnerabilitățile propriei sale economii și, prin urmare, a fost precaută să întreprindă unele dintre eforturile de represalii la scară largă pe care le-am văzut în perioadele anterioare împotriva Australiei, Coreei de Sud, Filipinelor și altora. Nu cred că acest lucru ar trebui să ne dea prea mult confort, ar cred că există o recunoaștere chiar acum că circumstanțele economice și comerciale sunt mai complexe, din perspectiva Beijingului.

În multe privințe, dacă pașii sunt coordonați între țări, atunci este mai dificil să se ia măsuri de retorsiune pur și simplu la o țară sau alta”, a mai declarat Campbell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel