SUA avertizează China că 'nu poate avea atât untul cât şi banii pentru unt'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Statele Unite ale Americii nu sunt de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să 'joace pe două terenuri', respectiv să consolideze legăturile Chinei atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, a transmis Washingtonul, conform AFP. 

China 'nu poate avea atât untul cât şi banii pentru unt', a declarat în faţa presei un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. China 'nu poate juca pe două terenuri şi să dorească relaţii (mai bune) cu Europa şi cu alte ţări (occidentale), în timp ce continuă să alimenteze cea mai mare ameninţare pentru securitatea europeană', a indicat oficialul american, cu referire la războiul produs în Ucraina.

În timp ce Occidentul sprijină deschis Ucraina în acest război, prin oferirea de arme şi muniţii, China dorește să menţină o poziţie de echilibru, cu scopul de a păstra relaţii bune politice şi economice cu ambele tabere.

Totuşi, conform Washingtonului, deşi China nu furnizează arme Federației Ruse, susţine indirect industria de apărare a acesteia din urmă prin vânzarea de diferite piese, componente şi echipamente, inclusiv componente de microelectronică.

Chestionat despre dorinţa exprimată recent de preşedintele Chinei Xi Jinping de a vedea revenirea păcii pe continentul european, acelaşi purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a zis:

'Din punctul nostru de vedere, soluţia este simplă: Rusia nu are decât să se retragă din Ucraina'. Xi Jinping l-a primit joi la Beijing pe preşedintele rus Vladimir Putin, după ce preşedintele Chinei a făcut un turneu european în care s-a întâlnit cu preşedintele Franței Emmanuel Macron şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel