SUA au trimis avioane militare într-o zonă în care China spune că are „drepturi suverane și jurisdicție”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Statele Unite ale Americii au trimis două avioane într-o zonă din apropierea Taiwanului pe care China o descrie ca fiind a sa.

SUA au trimis două avioane militare în strâmtoarea Taiwan marți (28 iunie), în ciuda afirmațiilor Chinei că respectiva zonă este teritoriul său intern.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin (汪文斌), a susținut pe 13 iunie că Beijingul are „suveranitate, drepturi suverane și jurisdicție asupra strâmtorii Taiwan” și a descris strâmtoarea ca fiind împărțită în mai multe zone care includ: „ape interioare, mare teritorială, zonă învecinată și Zona Economică Exclusivă”. Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe din Taiwan, Joanne Ou (歐江安), a replicat că strâmtoarea reprezintă ape internaționale, în timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat: „Strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internațională... garantată de dreptul internațional”.

Pe 24 iunie, un avion de patrulă și recunoaștere P-8A Poseidon al Marinei SUA a survolat strâmtoarea Taiwan. Ca răspuns la rapoartele despre zbor, Comandamentul Indo-Pacific al SUA a confirmat zborul printr-o declarație care spunea: „Operând în strâmtoarea Taiwan în conformitate cu dreptul internațional, Statele Unite susțin drepturile și libertățile de navigație ale tuturor națiunilor.”

Inițiativa de investigare a situației strategice în Marea Chinei de Sud (SCSPI), cu sediul la Beijing, a postat marți un tweet în care susținea că un avion de război electronic și de recunoaștere EP-3E Aries II al Marinei SUA (USN) „s-a scufundat în strâmtoarea Taiwan” ieri dimineață. 

Pe contul său Weibo, SCSPI a susținut că un avion de supraveghere electronică Boeing RC-135W Rivet Joint al Forțelor Aeriene ale SUA a zburat în aceeași zi în strâmtoarea Taiwan, Marea Chinei de Est și Marea Galbenă. Acesta a speculat că aeronava era concentrată pe colectarea semnalelor din spectrul electromagnetic de pe platformele aeriene și maritime din China, scrie Taiwan News.

Mike Pompeo îndeamnă la o „alianță globală pentru libertate” care să conteste agresiunea rusă și chineză: Împiedicăm reconstruirea imperiului sovietic

Fostul secretar de stat al SUA, Michael Pompeo, în timpul unui discurs online de joi (24 iunie), a îndemnat lumea să formeze o „alianță globală pentru libertate” pentru a contesta atât agresiunea rusă, cât și cea chineză, a raportat Vocea Americii (VOA).

Pompeo a spus că în Ucraina are loc un război pentru libertate și că sprijină țara să își păstreze suveranitatea și să nu fie „constrânsă de incursiunile sau influența teritorială a unei alte națiuni”. El a spus că este încrezător că Ucraina va trăi și că eroismul poporului său va fi amintit pentru totdeauna.

El a continuat spunând că, ajutând Ucraina, SUA își întăresc propria securitate și previne un conflict european mai mare, un război care va implica aproape sigur armata SUA, pentru că „avem un angajament profund față de tratatul NATO și articolul 5 din acesta”.

„Ajutând Ucraina, împiedicăm reconstituirea de către Rusia a imperiului sovietic, care ar dicta aprovizionarea mondială cu combustibili fosili”, a spus fostul secretar de stat. „Prin împuternicirea Ucrainei, demonstrăm Chinei costul invadării Taiwanului”.

Curajul ucrainenilor a dus la ezitarea Chinei în a invada Taiwanul

El a trecut apoi la subiectul agresiunii Chinei, spunând că curajul Ucrainei de a rezista Rusiei a dat Chinei o pauză în intenția sa de a cuceri Taiwanul.

„Fiecare președinte de la Truman a crezut că existența Taiwanului este crucială pentru apărarea Americii. Cred asta din toată inima”, a spus el. „Legea relațiilor cu Taiwanul din 1970 cere să menținem abilitățile defensive ale Taiwanului pentru a contracara un atac”.

El a adăugat că o capturare a Taiwanului va reduce grav influența americană în Indo-Pacific și că statutul de superputere al Americii va fi pus în pericol.

„Ar elimina un partener tehnologic și economic principal al Statelor Unite, principalul furnizor de semiconductori de ultimă generație pentru economia Statelor Unite”, a spus el

„Ar elimina, de asemenea, bariera strategică a unei erupții militare chineze, care ar amenința întregul spațiu Indo-Pacific, inclusiv Guam, Hawaii, Japonia și Australia” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel