SUA au trimis 6 avioane F-22 Raptor de generaţia a cincea în Polonia
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
SUA au trimis 6 avioane F-22 Raptor de generaţia a cincea în Polonia
SUA au trimis 6 avioane F-22 Raptor de generaţia a cincea în Polonia
Statele Unite au trimis şase avioane de vânătoare F-22 de generaţia a cincea în Polonia. SUA au trimis în Polonia şase avioane F-22 Raptor, cel mai avansat avion de luptă al Forţelor Aeriene ale SUA, rezultă din comunicatul remis de Comandamentul Forţelor Aeriene ale SUA în Europa.

Forţele Aeriene ale SUA (USAF) au trimis şase avioane de luptă F-22 Raptor la Baza 32 Aeriană Tactică Lask, din Polonia. Şase avioane F-22 au aterizat marţi la Baza Aeriană Regală (RAF) Lakenheath, din Anglia, urmând să fie desfăşurate în Polonia pentru a participa la misiunea NATO Air Shielding.

Avioanele au fost trimise din Alaska şi au efectuat o escală la baza Forţelor Aeriene Lakenheath din Anglia. Se preconizează ca alte şase F-22 să ajungă în Europa.

Potrivit rapoartelor, acestea pot fi desfăşurate la baza aeriană din golful Souda, de pe insula grecească Creta. Potrivit Comandamentului Forţelor Aeriene ale SUA în Europa, aceste avioane de luptă vor întări scutul aliaţilor NATO de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

În luna aprilie, o escadrilă de avioane de vânătoare F/A-18C Hornet din Corpul Marinei Militare a SUA a ajuns la baza aeriană din oraşul polonez Lask.

În luna februarie, Statele Unite au trimis un grup de avioane de luptă F-15 Eagles multirol modern al USAF, în Polonia pentru a consolida apărarea colectivă a NATO.

După cum se mai menţionează, avioanele americane de vânătoare F-15 Eagles trimise de la baza aeriană britanică Lossiemouth din Scoţia vor coopera cu avioanele NATO care efectuează misiuni de patrulare NATO în Marea Baltică, care operează de la baza aeriană Å iauliai, din Lituania, scrie Rador.

Citește și - Rusia a publicat o hartă în care arată ce teritorii vrea din Ucraina. Chirieac: Ca să ştim care sunt condiţiile de pace. Vin pe braţul Chilia

Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat harta Ucrainei, în versiunea avansată de Dmitri Medvedev, şi a spus cum ar trebui să o privim. 

"De fapt, această hartă a fost publicată ca să ştim care sunt condiţiile de pace ale Moscovei. Atenţie, nu îi interesează pe ruşi de România şi Polonia. Nu se pune problema ca România sau Polonia să ia teritorii. A luat atitudine şi Ministerul de Externe. Ei au încercat să facă această hartă şi au dat-o ca să îşi facă cunoscută condiţia pentru pace. 

Şi nu e foarte clar pe hartă dacă se unesc cu Transnistria, deşi aşa pare, dar vin pe braţul Chilia la vărsarea Dunării în Mare şi vor toată zona de sud şi de est. Îi spun noua Rusie. Este îngrijorătoare această hartă, pentru că reprezintă condiţia de pace", a precizat Bogdan Chirieac. 

MAE, reacţie fermă după harta lui Medvedev 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins ”ferm”, joi, demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare ”o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei”.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis Agerpres, ”astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei".

”Astfel de aşa-zise 'propuneri' şi 'analize' care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a transmis MAE.

Ministerul a reafirmat sprijinul ”deplin” al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi a reiterat condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

România rămâne alături de Ucraina



"România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional", a subliniat MAE. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel