Data actualizării:
Data publicării:

SUA au sfătuit Israelul să amâne invadarea Fâșiei Gaza. Analiză Reuters: Cum încearcă Biden să câștige timp, pregătindu-se și pentru varianta unui război lung

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cifre mici în sondaje pentru Biden, cu un an înainte de alegeri. Imaginea liderului de la Casa Albă, afectată de războiul Israel-Hamas/ foto Agerpres
Cifre mici în sondaje pentru Biden, cu un an înainte de alegeri. Imaginea liderului de la Casa Albă, afectată de războiul Israel-Hamas/ foto Agerpres
Statele Unite au sfătuit Israelul să amâne o invazie terestră în Fâșia Gaza, controlată de Hamas, și țin Qatar, un intermediar cu militanții palestinieni, la curent cu aceste discuții, au declarat mai multe surse, pe măsură ce Washingtonul încearcă să elibereze mai mulți ostatici și să se pregătească pentru posibile răsturnări de situație într-un război regional mai larg, transmite Reuters.

După ce Hamas a atacat Israel la 7 octombrie și a ucis aproximativ 1.400 de persoane, Statele Unite au rămas alături de aliatul lor și au subliniat că Israelul are dreptul să se apere. De asemenea, au subliniat public că Israelul va decide propriul calendar pentru ripostă.

Cu toate acestea, Casa Albă, Pentagonul și Departamentul de Stat au intensificat acum apelurile private pentru precauție în conversațiile cu israelienii, au spus două surse familiare cu discuțiile, pe măsură ce blocada Israelului asupra Gaza agravează o criză umanitară și numărul deceselor după bombardamentul enclavei trece de 5.000.

O prioritate a SUA este de a permite mai mult timp pentru negocieri privind eliberarea ostaticilor luați de Hamas la 7 octombrie, au declarat sursele, mai ales după eliberarea neașteptată a doi americani vineri. Hamas a spus că a eliberat alți doi ostatici luni. Se crede că Hamas are peste 200 de ostatici.

Un oficial american a declarat că administrația, conștientă de rolul Doha ca intermediar cu Hamas, informează oficialii qatariți cu privire la sfaturile date Israelului pentru ca aceștia să fie la curent pe măsură ce negocierile privind ostaticii continuă.

"Pentru moment, nu există un plan clar sau o secvență a pașilor pentru o dezescaladare completă. Prioritatea este de a lucra pentru a elibera ostaticii pas cu pas", a spus o sursă informată cu privire la negocierile privind ostaticii.

Un al doilea oficial american a spus că guvernele europene, dintre care multe au și cetățeni luați ostatici, sugerează, de asemenea, Israelului să se abțină de la declanșarea ofensivei terestre pentru a da spațiu desfășurării negocierilor privind eliberarea acestora.

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat duminică cu liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei și Regatului Unit despre criza ostaticilor și umanitară din Gaza, a anunțat Casa Albă.

Primul oficial american a spus că, pe lângă negocierile privind ostaticii, sfătuirea Israelului să amâne invazia sa poate, de asemenea, să ofere mai mult timp pentru livrarea de ajutor umanitar în Gaza. Începând de sâmbătă, Națiunile Unite au spus că 54 de camioane cu ajutoare au reușit să intre în Gaza din Egipt.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a spus luni că de la începutul conflictului Washington a discutat cu Israelul pentru a "cunoaște intențiile lor, strategia lor, obiectivele lor și pentru a afla răspunsurile la întrebările dificile pe care orice armată ar trebui să le pună".

Un oficial al apărării americane a spus că secretarul Apărării, Lloyd Austin - în multe apeluri telefonice cu omologul său israelian - a subliniat necesitatea de a fi pregătit pentru efectele secundare ale unei ofensive terestre, care includ riscurile unui conflict mai larg în regiune, soarta ostaticilor și criza umanitară.

Oficialii americani i-au îndemnat pe israelieni să respecte legile războiului în orice invazie a Gaza, care găzduiește 2,3 milioane de oameni.

Oficialii israelieni au dat tot mai multe semnale în public că o invazie în Gaza ar putea fi iminentă. Niciunul nu a dat o dată precisă, totuși, sau nu a spus că a fost amânată. Israelul a chemat un număr record de 300.000 de rezerviști militari.

"Vom face ce trebuie să facem, când trebuie să o facem", a declarat Eliav Benjamin, adjunctul ambasadorului Israelului la Washington, postului de radio al armatei israeliene, luni, minimalizând influența SUA asupra planificării unei ofensive.

Începând de duminică, Israelul a dat semnale către o schimbare de tactică, trimitând infanterie, susținută de tancuri, în incursiuni de cercetare a Gaza care au provocat confruntări cu luptătorii Hamas. De asemenea, a concentrat atacuri aeriene în ceea ce a descris drept zone în care Hamas își adună luptătorii pentru a ataca orice invazie.

Sfătuirea Israelului să amâne o ofensivă terestră permite, de asemenea, Washingtonului să se pregătească pentru orice posibile atacuri de represalii împotriva intereselor SUA în regiune, pe măsură ce temerile privind o eventuală extindere cresc, în special între Israel și grupul libanez puternic înarmat, Hezbollah, susținut de Iran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel