Data publicării:
SUA, apel către China să nu se situeze 'de partea greşită a istoriei' după convorbirea Xi Jinping - Vladimir Putin
Statele Unite au cerut miercuri Chinei să nu mai sprijine invazia rusă în Ucraina pentru a evita, astfel, să se plaseze 'de partea greşită a istoriei', ca reacţie la convorbirea telefonică care a avut loc în aceeaşi zi între preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin, transmite AFP.
'Suntem îngrijoraţi de alinierea Chinei cu Rusia', a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane ca reacţie la conversaţia telefonică dintre cei doi preşedinţi în timpul căreia Beijingul a asigurat Moscova de sprijinul său în materie de suveranitate şi securitate.
'La mai bine de trei luni de la invadarea brutală (a Ucrainei) de către Rusia, China este încă de partea Rusiei. Continuă să răspândească propaganda rusă în întreaga lume. Continuă să protejeze Rusia în cadrul organizaţiilor internaţionale, sustrăgându-se de la responsabilităţile ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Şi continuă să nege existenţa atrocităţilor comise de Rusia în Ucraina sugerând, dimpotrivă, că acestea sunt înscenate', a estimat oficialul american.
'Ţările care aleg tabăra lui Vladimir Putin se vor plasa inevitabil de partea greşită a istoriei. Acum este momentul ca liderii mondiali să denunţe clar agresiunea flagrantă a preşedintelui Putin şi să fie alături de ucraineni', a adăugat el, avertizând din nou China împotriva oricărui 'ajutor militar' acordat Rusiei sau împotriva oricărui 'sprijin sistematic pentru eludarea sancţiunilor' impuse de Occident, conform Agerpres.
Citește și - Război Ucraina. Putin, discuție cu Xi Jinping: "Rusia și China acționează dintr-o poziție comună". Ce au vorbit cei doi
Putin și Xi Jinping au discutat despre Ucraina și extinderea cooperării economice și militare.
În timpul unei conversații telefonice, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au avut un schimb detaliat de opinii cu privire la o gamă largă de probleme de pe agenda bilaterală și internațională, a informat serviciul de presă al Kremlinului, scrie Interfax.
„Liderii au afirmat că relațiile ruso-chineze sunt la un nivel ridicat, fără precedent și că se îmbunătățesc constant. Ei și-au reafirmat dorința de a aprofunda constant parteneriatul cuprinzător și cooperarea strategică în toate domeniile.”, se arată în raport.
Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, „s-a analizat în detaliu starea și perspectivele cooperării comerciale și economice, al cărei volum este de așteptat să atingă niveluri record în 2022”.
„S-a convenit extinderea cooperării în domeniile energetic, financiar, industrial, transport și alte domenii, ținând cont de situația din economia globală care a devenit mai complicată din cauza politicii de sancțiuni ilegitime a Occidentului”, se arată în comunicat.
Rusia vrea să își dezvolte legăturile militare cu China
„Au fost abordate și chestiunile dezvoltării ulterioare a legăturilor militare și tehnico-militare”, a menționat serviciul de presă al Kremlinului.
Când au discutat situația pe scena mondială, „s-a subliniat că Rusia și China, ca și până acum, acționează dintr-o poziție comună sau foarte apropiată, susțin în mod consecvent principiile fundamentale ale dreptului internațional și caută să construiască un sistem cu adevărat multipolar și corect de relații internaționale”, mai scrie în comunicatul citat.
„A fost confirmată disponibilitatea reciprocă de a consolida coordonarea și sprijinul reciproc în diferite formate multilaterale, inclusiv la platforma ONU. Importanța lucrului comun în cadrul SCO și BRICS, în special, în contextul viitorului summit BRICS din iunie 23-24, organizat de președinția chineză în această asociație.”, a spus serviciul de presă.
Ce au vorbit Putin și președintele Chinei despre războiul din Ucraina
După cum s-a raportat, Putin „a expus evaluările sale fundamentale cu privire la situația din Ucraina și sarcinile care trebuie rezolvate în cursul unei operațiuni militare speciale”.
„Președintele Republicii Populare Chineze a remarcat legitimitatea acțiunilor Rusiei de a proteja interesele naționale fundamentale în fața provocărilor la adresa securității sale create de forțele externe”, a menționat serviciul de presă.
„Conversația a avut loc într-un mod tradițional cald și prietenos.”
S-a convenit continuarea contactelor bilaterale atât la nivelul șefilor de stat, cât și prin diferite ministere și departamente, a adăugat Kremlinul. „Conversația a avut loc într-un mod tradițional cald și prietenos.”, se spune în comunicat
Bloomberg a relatat mai devreme despre conversația dintre cei doi lideri. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News