SUA. Angajații federali vor fi vaccinați sau vor suporta o serie de restricții
Joe Biden a anunțat o serie de măsuri care vor fi luate pentru angajații federali în scopul stimulării vaccinării.
Preşedintele american, Joe Biden, a luat joi o serie de măsuri pentru a stimula vaccinarea în Statele Unite, printre care obligaţia pentru milioane de angajaţi federali fie să fie vaccinaţi, fie să respecte o serie de constrângeri, potrivit unui comunicat al Casei Albe, notează AFP și Agerpres.
Angajaţii federali nevaccinaţi vor avea astfel obligaţia de a purta continuu mască, chiar şi în regiunile unde circulaţia COVID-19 este scăzută, şi să se supună regulat testelor, o dată sau de două ori pe săptămână. De asemenea, deplasările lor vor fi limitate, potrivit acestui comunicat, difuzat cu puţin timp înaintea unui discurs al preşedintelui american.
Fără a merge până la vaccinarea obligatorie, este, totuşi, o schimbare de atitudine pentru administraţia Biden care până acum a refuzat să asocieze vaccinarea cu orice idee de constrângere, insistând mai mult asupra responsabilităţii individuale şi a mesajelor de încurajare.
Aproximativ patru milioane de persoane sunt angajate în structurile statului federal american, dintre care două milioane de civili. În ceea ce priveşte armata, preşedintele american a solicitat armatei să se gândească "cum şi când" va adăuga vaccinul împotriva COVID-19 pe lista vaccinurilor obligatorii pentru militari.
100 de dolari pentru vaccin
Pe de altă parte, Joe Biden a îndemnat autorităţile locale să plătească 100 de dolari oricărei persoane care se vaccinează, alocând pentru aceasta fondurile de urgenţă deblocate pentru a face faţă pandemiei.
Statele Unite încearcă să relanseze o campanie de vaccinare care, după un debut răsunător, are tendinţa de a încetini, în contextul în care răspândirea foarte rapidă a variantei Delta îngrijorează autorităţile sanitare.
Varianta Delta, dominantă
Varianta Delta este deja tulpina dominantă a COVID-19 în Statele Unite, conform unei modelări de date efectuată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), transmite Reuters.
Potrivit estimărilor CDC, varianta Delta a devenit dominantă în ţară pe parcursul a două săptămâni încheiate pe 3 iulie, 51,7% din cazuri fiind legate de această variantă care a fost identificată pentru prima oară în India. Numărul cazurilor legate de varianta Alpha, care a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie și care a fost dominantă în Statele Unite până acum, a scăzut la 28,7%. Datele, care arată o dată la două săptămâni estimările celor mai frecvente linii SARS-CoV-2 care circulă în Statele Unite, se bazează pe secvențe colectate prin supravegherea genomică națională a CDC începând cu 20 decembrie 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News