Data actualizării:
Data publicării:

SUA, amenințate de Germania și China, arată un raport al Trezoreriei americane pentru Congres

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Administrația SUA arată într-un raport trimis Congresului că Germania și China amenință oportunitățile de export ale americanilor. Excedentul pe export al Berlinului este adesea criticat și din interiorul Uniunii Europene, deoarece reprezintă o povară pentru întreaga zonă euro. În cazul Beijingului, există suspiciuni că menține intenționat yuanul slab, pentru a-și potența exporturile. 

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit raportului redactat de Trezoreria SUA, și citat de revista Der Spiegel, Washingtonul avertizează Germania să nu se bazeze peste măsură pe moneda slabă și exporturi. Guvernul SUA consideră că în cazul Germaniei este "absolut necesară" o cerere internă mai mare.

Exporturile Germaniei se află de câțiva ani în centrul unei gâlcevi cu Statele Unite ale Americii. În 2014, surplusul Germaniei în acest sector a fost de 250 de miliarde de dolari, adică aproape 7% din PIB-ul țării. Trendul ascendent a pornit în anul 2000 și nu dă semne că-și va schimba curând cursul.

Exporturile Germaniei, o povară?

"Surplusul de export al Germaniei este o problemă", scria la 3 aprlie, într-un articol pentru Institutul Brookings, fostul șef al Trezoreriei SUA, Ben Bernanke.

Încercând să explice de excedentul Germaniei este atât de mare, Bernanke se lega de nivelul neadecvat al monedei euro și de politicile fiscale riguroase ale nemților. Finanțistul argumenta că moneda pe care Germania o împarte cu alte 18 state este prea slabă, date fiind salariile și costurile de producție din Germania, pentru a fi compatibilă cu echilibrul comercial al Germaniei.

"În al doilea rând, surplusul german crește din cauza politicilor care suprimă cheltuielile interne, inclusiv cele pentru impoturi", mai scria americanul.

"Fără îndoială, Germania face produse de calitate și străinii vor să le cumpere. Din acest motiv, mulți văd în surplusul de export dovada succesului economic. Dar alte state fac produse bune fără să aibă asemenea surplusuri", scria Bernanke.

Americanii, îngrijorați și de China

Raportul Guvernului SUA spune că Beijingul subevaluează yuanul pentru a-și crește exporturile. Cu toate astea, manipularea nu poate fi dovedită de americani și, prin urmare, nici sancționată, mai arată același raport.

Moneda chinezilor a pierdut în 2014 doar 2,4 procente din valoare în fața dolarului și rămâne stabilă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel