Data actualizării:
Data publicării:

SUA acuză Rusia că fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul de la închisoarea din Olenivka

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Defence-Imagery
Foto: Pixabay, de Defence-Imagery

Serviciile de informaţii americane consideră că Rusia fabrică probe pentru a atribui Ucrainei atacul comis săptămâna trecută împotriva unei închisori situate în autoproclamata Republică Populară Doneţk, soldat cu cel puţin 50 de morţi din rândul prizonierilor de război ucraineni, între care şi combatanţi de la Azovstal, oţelăria din Mariupol, relatează joi EFE.

Potrivit celor declarate agenţiei de presă citate de către un responsabil american, serviciile de informaţii ale SUA au stabilit că Rusia 'falsifică probe' pentru a pune în cârcă Ucrainei atacul asupra închisorii situate în localitatea Olenivka (sau cunoscută şi ca Ielenovka).

SUA au chiar 'motive' să creadă că Rusia ar putea merge până într-acolo încât să facă să pară că rachete HIMARS furnizate de SUA Forţelor armate ucrainene sunt de vină pentru atacul închisorii.

Rusia intenţionează să finalizeze toate aceste pregătiri înainte ca jurnalişti sau anchetatori să poată accede în închisoare, potrivit acestora.

Statele Unite au făcut publice aceste acuzaţii împotriva Rusiei după ce ONU a anunţat miercuri pregătirea unei misiuni speciale pentru a investiga atacul asupra închisorii din Olenivka.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru atacul asupra închisorii respective: Rusia acuză Ucraina şi SUA, susţinând că atacul a fost efectuat cu rachete HIMARS, în timp ce Ucraina neagă categoric că ar fi fost în spatele bombardamentelor în care au murit proprii săi oameni şi afirmă că mercenari ai companiei private Wagner ar fi implicaţi.

Rusia a confirmat moartea a 50 din cei 193 de prizonieri ucraineni care se aflau în închisoarea din Olenivka, printre care şi combatanţi ai batalionului Azov, consideraţi drept 'nazişti' de autorităţile ruse, dar eroi de către ucraineni pentru curajul cu care au opus rezistenţă împotriva forţelor ruse la oţelăria din oraşul Mariupol, port la Marea Azov.

Noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, nu exclusese marţi ca prizonierii ucraineni să fi fost ucişi cu arme termobarice, făcând referire la experţi internaţionali, fără să precizeze identitatea sau naţionalitatea acestora, conform agenţiei de presă Unian.

Autorităţile ucrainene au cerut ONU şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să reacţioneze imediat faţă de acest atac terorist şi să trimită o misiune de experţi care să ancheteze la faţa locului cele întâmplate la închisoarea din regiunea Doneţk.

Deşi Ministerul rus al Apărării indicase sâmbăta trecută că a invitat Crucea Roşie şi ONU să-şi trimită reprezentanţi pentru o inspecţie la faţa locului, responsabili ai Crucii Roşii au declarat joi că nu a primit încă autorizaţie din partea Moscovei pentru a avea acces la închisoarea din Olenivka, potrivit media ucrainene, notează Agerpres.

Prizonierii ucraineni de la Olenivka ar fi putut fi ucişi cu arme termobarice şi nicidecum cu HIMARS, spune procurorul general al Ucrainei

Clădirea din penitenciarul Olenivka din regiunea Doneţk (estul Ucrainei), unde ocupanţii ruşi şi acoliţii lor separatişti deţineau mai multe sute pe prizonieri de război ucraineni, ar fi putut fi distrusă cu arme termobarice, după cum susţin o serie de experţi, şi nicidecum cu rachete HIMARS, a declarat marţi procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, citat de agenţiile de presă Unian şi Delo. 

'Armele termobarice sunt mijlocul prin care au fost ucişi zecile de prizonieri ucraineni, relevă concluziile preliminare ale unor experţi internaţionali', a afirmat Kostin. Experţii internaţionali sunt siguri ca acesta nu este un atac cu rachetă, a subliniat procurorul general al Ucrainei, fără să le precizeze identitatea, adăugând că primeşte la fiecare trei ore informaţii despre masacrul comis în închisoarea Olenivka.

El a spus că unele proceduri ale anchetei au început deja, dar că această investigaţie este mult mai complexă. 'Prioritar este acum, din punctul meu de vedere, să demascăm propaganda şi dezinformarea rusă despre un presupus atac ucrainean cu rachete de tipul HIMARS, ceea ce afirmă ei în prezent', a subliniat Andrii Kostin.

'Dar vreau să reiterez că avem deja concluziile preliminare ale unor experţi internaţionali că acesta (masacrul de la Olenivka) a fost rezultatul folosirii armelor termobarice, utilizate de ţara agresoare', a rezumat procurorul general, recunoscând că vor fi dificil de găsit persoanele concrete care au comis această crimă abominabilă. În noaptea spre 29 iulie a.c., o explozie s-a produs în închisoarea Olenivka din regiunea Doneţk, aflată în prezent sub controlul separatiştilor proruşi.

În urma deflagraţiei a fost distrusă clădirea în care se aflau prizonieri de război ucraineni, dintre care mulţi foşti combatanţi de la oţelăria Azovstal din Mariupol. Imediat după explozie, Rusia a acuzat forţele armate ucrainene de bombardarea închisorii. Potrivit părţii ruse, peste 50 de prizonieri ucraineni au fost ucişi, dar numărul celor răniţi este necunoscut, notează marţi Unian.

Unele media au evocat peste 130 de răniţi. Kievul a calificat deflagraţia de la Olenivka drept un act terorist comis de către forţele ruse cu scopul de a ascunde crime de război, de a discredita forţele armate ucrainene şi de a perturba livrările de arme occidentale.

Autorităţile ucrainene au cerut ONU şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să reacţioneze imediat faţă de acest atac terorist şi să trimită o misiune de experţi care să ancheteze la faţa locului cele întâmplate la închisoarea din regiunea Doneţk.

Potrivit serviciilor de informaţii ucrainene, atacul terorist de la Olenivka ar fi fost comis de mercenari Wagner (Liga) la ordinul lui Evgheni Prigojin, care finanţează această grupare despre care media ruse au scris că s-ar afla sub aripa GRU (serviciile de informaţii ale armatei ruse). Conform acestei versiuni, atacul asupra închisorii Olenivka nu ar fi fost pus de acord cu Ministerul rus al Apărării şi ar fi avut drept scop 'distrugerea probelor privind deturnarea totală a fondurilor alocate pentru întreţinerea prizonierilor'.

În legătură cu atacul terorist de la Olenivka, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat necesitatea unei recunoaşteri juridice clare a Rusiei ca stat finanţator al terorismului, conform Unian. Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) nu a fost utilizat în atacul asupra închisorii din Olenivka, unde conform ultimelor date au murit 53 de prizonieri de război ucraineni, au declarat, sub rezerva anonimatului, responsabili americani pentru Politico, transmite marţi The Moscow Times.

Două surse ale Politico au menţionat că experţii, care au analizat fotografii din satelit, nu au reuşit să identifice urme ale folosirii de arme americane. În imagini se vede că doar o parte a clădirii închisorii cu prizonieri ucraineni a fost distrusă, alte clădiri nefiind afectate. 'Ştim că nu Ucraina a atacat cu HIMARS pentru că clădirea nu are semnele pe care le-ar avea dacă ar fi fost lovită cu HIMARS', a spus unul dintre interlocutorii Politico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel