Data publicării:

SUA acuză oficial Africa de Sud că a înarmat Rusia

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Statele Unite ale Americii acuză Africa de Sud că a livrat arme și muniții Federației Ruse.

Ambasadorul SUA în Africa de Sud a acuzat joi guvernul sud-african că a livrat arme și muniții unei nave de marfă ruse sancționate la sfârșitul anului trecut, a declarat presa locală, conform CNN.

„Printre lucrurile pe care le-am remarcat a fost andocarea navei de marfă în baza navală Simon's Town între 6 și 8 decembrie 2022, unde credem că s-au încărcat arme și muniții”, a declarat ambasadorul Reuben Brigety II pentru presa locală, inclusiv pentru News24.com.

„Credem că armele au fost încărcate pe acea navă și mi-aș miza cu viața pe acuratețea acestei afirmații”, a mai spus ambasadorul într-un videoclip publicat de Newzroom Afrika, un canal de știri local care a fost și el la briefing.

„Înarmarea rușilor este extrem de gravă și nu considerăm că această problemă este rezolvată și am dori ca Africa de Sud să înceapă să-și practice politica de nealiniere”, a spus el, potrivit ambelor instituții de știri.

Prezența misterioasei nave de marfă „Lady R” a provocat speculații semnificative când a acostat la baza navală din Simon’s Town, lângă Cape Town, în decembrie anul trecut. Navele de marfă acostează de obicei în portul civil din Cape Town, nu în baza navală.

La acea vreme, parlamentarul de opoziție și ministrul din umbră al Apărării, Kobus Marais, a declarat că mai multe mărfuri au fost descărcate încărcate pe navă în timpul nopții și a cerut răspunsuri de la guvern.

Africa de Sud respinge acuzațiile

Oficiul de Trezorerie al SUA pentru Controlul Activelor Străine a adăugat Lady R pe lista de sancțiuni în mai anul trecut pentru presupuse transporturi de arme, împreună cu o serie de alte nave de marfă sub pavilion rusesc.

Președinția sud-africană a calificat acuzațiile explozive „dezamăgitoare” și a avertizat că remarcile „subminează spiritul de cooperare și parteneriat” dintre oficialii guvernului SUA și Africa de Sud care au discutat această problemă.

Biroul președintelui Cyril Ramaphosa a declarat joi seara că nu au fost furnizate dovezi care să susțină aceste acuzații și că guvernul intenționează să formeze o anchetă independentă în această chestiune.

„În angajamentele recente dintre delegația sud-africană și oficialii americani s-a discutat chestiunea Lady R și s-a convenit că o investigație va fi permisă să își continue cursul și că serviciile de informații americane vor furniza orice dovezi pe care le dețin”, se spune în declarație. 

Este neobișnuit ca un ambasador al SUA în Africa de Sud să facă astfel de acuzații publice împotriva guvernului.

Guvernul sud-african a fost criticat intens pentru poziția sa față de invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, s-a abținut în mod obișnuit de la voturile de condamnare a Rusiei în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel